TURKIET. President Recep Tayyip Erdogans regeringsparti AKP kommer att driva igenom ett förslag i det turkiska parlamentet som förbjuder ord som ”Kurdistan” och ”folkmordet på armenierna”.

Erdogans AKP slår ner hårt på landets opposition.

Nordfront har tidigare skrivit om hur Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tillskansar sig allt mer makt i landet. Det misslyckade kuppförsöket mot honom för drygt ett år sedan, som många menar att han själv kan ha legat bakom, har ytterligare stärkt hans ställning som landets härskare.

Nu vidtar hans parti AKP även ytterligare krafttag mot oppositionen genom att tillsammans med nationalistpartiet MHP lägga fram ett förslag i parlamentet som förbjuder användandet av ord som ”Kurdistan” samt referera till det Ottomanska rikets folkmord på armenier. Det kommer även att vara förbjudet att använda kurdiska namn på städer i Turkiet.

De som bryter mot förbudet kommer enligt förslaget att bli avstängd från tre sessioner i parlamentet och få böter motsvarande 40 000 kronor, vilket är två tredjedelar av en parlamentsledamots lön.

Enligt AKP är förslaget nödvändigt för att förhindra att oppositionen ”sätter sig på tvären”.

Förslaget kommer att debatteras i parlamentet under nästa vecka, men då AKP har egen majoritet så förväntas det gå igenom.

Källa:
Turkiska parlamentet vill förbjuda ordet Kurdistan


  • Publicerad:
    2017-07-13 11:00