CENSUR. EU varnar nätgiganter om att de måste ta krafttag mot ”hat” och ”fake news”. Om inga åtgärder vidtas kan de räkna med skarpa rättsliga påföljder.

EU har länge pressat IT-jättarna på att de ska bli effektivare på att hantera ”hatiskt” och ”rasistiskt” innehåll på nätet. Facebook, Twitter, Microsoft och Google har som svar lovat att moderera innehållet på sina plattformar.

I maj 2016 lovade till exempel nätgiganterna att majoriteten av det otillåtna innehåller skulle vara raderat inom ett dygn från det att det anmälts. EU-kommissionären Mariya Gabriel menar dock att det i många fall fortfarande kan ta mer än en vecka och att situationen är ohållbar. Gabriel meddelar att man nu överväger stora rättsliga påföljder om inte företagen tar krafttag mot ”hatet”.

Det är inte heller bara EU som hotar nätjättarna med dyra böter: I april godkände Tyskland ett förslag som ställde tuffa krav på Facebook och Twitter inför valet. Om de inte raderade innehåll med ”hat” och ”fake news” inom ett dygn så skulle de tvingas betala upp till 50 miljoner euros böter.

Källa:
EU:s sista varning till internet-giganterna: Stoppa hatet nu


  • Publicerad:
    2017-09-29 18:15