FINLAND. Polisen i Finland kräver att tingsrätten stänger ner de invandringskritiska hemsidorna MV-lehti och Uber Uutiset. Detta visar hemligstämplade dokument som MV-lehti publicerat.

Enligt hemligstämplade dokument som den invandringskritiska hemsidan MV-lehti läckt så har polisen i Finland krävt att både MV-lehti och Uber Uutiset stängs ner.

Kravet grundar polisen på misstankar om att nyhetssidorna publicerat texter som bryter mot flera lagar. Polisen påstår bland annat att de gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp och grov ärekränkning. Nyhetssidorna misstänks också ha brutit mot lagarna om penningspel och brott mot upphovsrätten.

Vidare påstås att MV-lehti ska ha gjort sig skyldig till penninginsamlingsbrott, eftersom de har bett läsare att stöda dess verksamhet genom donationer.

Ilja Janitskin, MV-lehtis chefredaktör, har inte gått med på att ta bort texterna från webbplatsen, trots krav från polisen.

I de dokument som polisen har överlämnat till rätten framgår det att polisen inte känner till var Janitskin befinner sig. Eftersom de misstänkta brotten fortsätter att begås och att det är svårt att få tag på Janitskin, ber polisen tingsrätten att brådskande behandla stängningskravet.

Webbplatserna drivs enligt polisen från en server i Frankrike. Serverplatsen har hyrts av ett spanskt företag som administreras av Janitskin. Polisen anser ändå att brotten har begåtts i Finland eftersom de påstådda skadorna ska ha drabbat Finland.

Källa:
Polisen kräver att webbplatsen MV stoppas


  • Publicerad:
    2016-07-31 13:25