INRIKES. Försvarsmakten uppger att de har varit med om en ”incident” som gör att ett system för övningsplanering ligger nere. Enligt uppgifter från Bonniermedia är det en ”omfattande IT-attack” som ligger bakom.

IT-systemet Caxcis som Försvarsmakten använder för att planera militära övningar ligger nere.

— Jag kan bekräfta att vi har haft en incident kopplad till det aktuella övningssystemet och därav har vi stängt ner systemet tills vidare. Jag vill inte gå in på några detaljer när det gäller händelsen som sådan då det finns risk för att vi röjer vilken information vi har eller vilka förmågor vi har, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten till Aftonbladet.

I övrigt vill Simon inte kommentera läget överhuvudtaget, men betonar att systemet är till för övningar och alltså inte påverkar Försvarets operativa förmåga.

Bonniertidningen Dagens Nyheter kallar det hela för en ”omfattande IT-attack” och ställer frågor till Simon ifall Säpo eller åklagare är inkopplade, dock utan framgång då Simon upprepar att de inte vill röja vilken information de sitter på.

Inte heller Försvarets radioanstalt (FRA) vill kommentera vidare.

Caxcis använd bland annat för att planera den omfattande militärövningen Aurora 17 som är planerad till september i år. På Försvarsmaktens hemsida beskrivs övningen som ”den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år” och kommer att innefatta Sveriges samtliga stridskrafter, inklusive 19 000 män och kvinnor. Även trupper från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge, Tyskland och USA kommer delta och det huvudsakliga övningsområdet kommer att vara Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Ifall man kommer att skylla även denna ”incident” på Rysslands president Vladimir Putin återstår att se.

Källor:
Omfattande it-attack mot Försvarsmakten
Aurora 17 (Försvarsmakten)
Förvarsmakten drabbat av omfattande it-attack


  • Publicerad:
    2017-01-25 19:50