KALMAR. Under lördagen briserade en sprängladdning på Unionsgatan utanför ett planerat så kallat flyktingboende. Enligt källor så står det nu klart att det rört sig om en handgranat.

Handgranater från Bulgarien.

Handgranater från Bulgarien.

Explosionen under lördagsnatten uppges ha varit väldigt kraftig och grannarna på Unionsgatan vaknade av smällen. Enligt källor så är det en granat som briserat och den ska ha rivit upp ett stort hål i en container.

Den berörda lokalen som håller på att byggas om till boende för invandrare ligger belägen i en bostadslänga med lägenheter. Polisen är förtegen om händelsen och det har varit tyst från deras håll under måndagen.

— Inget nytt. Vi har gjort de inledande utredningsåtgärderna. Nu ska vi se hur vi kan gå vidare. Vi har alltså ingenting vi kan meddela i dag, säger Eva-Gun Westford som är polisens presstalesman på region syd.

Efter händelsen vill kommunen nu börja övervaka sina fastigheter för att avskräcka från ytterligare attentat mot förläggningar.

— Vi kan inte stillasittande notera händelser som bombdådet i helgen och inte agera. Denna typ av kriminalitet måste samhället agera stenhårt mot, säger kommunstyrelsens ordförande, sossen Johan Persson.

Förutom att vidta åtgärder med övervakning kan Länsstyrelsen i framtiden klassa vissa fastigheter som skyddsobjekt för att ytterligare beskydda främmande folkgrupper. Ett skyddsobjekt är ett område som enligt skyddslagen kan behöva förstärkt skydd mot exempelvis sabotage, terroristbrott, spioneri eller röjande av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret och grovt rån.

Källa:
Källa till Barometern: Handgranat användes


  • Publicerad:
    2015-11-16 23:00