MÅNGFALDEN. En hiv-smittade afrikan som påstår sig vara 16 år åtalas för två fall av våldtäkt mot barn och ett försök till grov misshandel vid Linköpings tingsrätt.

Under våren 2016 ska en hiv-smittade afrikan, som är hemmahörande i Etiopien och har tolkningsbehov på amhariska, ha haft samlag med två flickor som båda är under 15 år gamla. Afrikanen ska enligt åklagarens bevisning även känt till flickornas ålder. Under tiden för övergreppen ska mannen inte ha tagit sina bromsmediciner, vilket orsakade en ökad risk för smittospridning. Som tur var ska dock ingen av offren ha smittats.

Afrikanen, som enligt åtalet ska vara född på nyårsafton år 2000, förnekar brott men medger att han har haft sexuella kontakter med den ena flickan. Han slipper även åtal för våldtäkt mot en tredje flicka eftersom han uppger sig ha varit under 15 år gammal när det brottet begicks.

HIV

HIV är en förkortning av ”Humant Immunbrist-Virus”, ett virus som ofta leder till ett dödshotande stadium där det egna immunförsvaret blivit kraftigt skadat (AIDS).

De första fallen av HIV observerades i USA under tidigt 1980-tal. Viruset spreds till att börja med främst bland narkomaner som delade sprutor med varandra och homosexuella män med en promiskuös livsstil. Bisexuella individer hjälpte sedermera till att sprida viruset till heterosexuella, icke-missbrukande män och kvinnor.

I västvärlden har stora mängder resurser investerats i att begränsa HIV-virusets spridning, med viss framgång. Det finns idag till exempel bromsmediciner som minskar virusets dödlighet och minskar risken för att viruset ska spridas till andra människor. I andra delar av världen, framför allt Afrika, har viruset dock fått väldigt stor spridning. I södra Afrika är 20-30 procent av befolkningen i vissa länder smittade med HIV.

Det misstänks också att HIV ursprungligen uppstod i västra Afrika och spreds från apor till afrikaner.

Källor:
Hiv-smittad misstänkt för oskyddat sex
Domen


  • Publicerad:
    2017-03-28 11:40