UTRIKES. Högersektorns ledare har uppmanat islamistiska terrorister till att slå till mot Ryssland nu, något som ryska nationalister fördömer och menar är otaktiskt.

Dmytro Yarosh

Dmytro Yarosh, ledare för Högersektorn och nybliven chef för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, uppmanar nu tjetjenska islamister till att attackera Ryssland. Uppmaningen – som riktades till islamisten Doku Umarov, en man som beskrivs som Rysslands mest eftersökta terrorist – postades på Högersektorns konto på det sociala mediet VKontakte.

Läs hela uttalandet nedan:

Ett meddelande från Dmytro Yarosh till Dokku Umarov

Ukrainas folk och folket i Kaukasien förenas av gemensamt spillt blod. Många ukrainare med vapen i händer stödde befrielsekriget som fördes av tjetjener och övriga folk i Kaukasien. Nu är det dags för er att visa ert stöd för Ukraina!

Som ledare av Högersektorn uppmanar jag er till offensiv. Ryssland är inte så starkt som man tror. Ni har nu en unik chans att segra. Använd den!

Dmytro Yarosh,
Ledare för Högersektorn.

Dmytro Yarosh är mannen som talar i propagandafilmen som Högersektorn släppte förra veckan.

Se film nedan:

En annan av Högersektorns ledare, Alexander Muzytjko, som nyligen blev känd när han örfilade upp en åklagare, har tidigare kämpat sida vid sida med islamistiska rebeller mot Ryssland i Tjetjenien. Han ska för några år sedan ha sagt att han kommer att ”bekämpa kommunister, judar och ryssar” tills han dör.

Dimitrij Bobrov, ordförande för ryska Nationalsocialistiskt initiativ, NSI, meddelar Nordfront att de fått uppgifterna bekräftade av Högersektorn och att de ser det som en otaktisk krigsförklaring mot hela ryska folket. Bobrov skriver följande i ett uttalande:

Jag ringde nyligen till Högersektorn på ett nummer som stod på deras officiella sida och fick där bekräftat att uppmaningen från Dmitry Yarosh till Doku Umarov var sann. De förklarade att uppmaningen av Högersektorn skrevs i samband med att Rysslands armé trädde in i Ukraina. Högersektorn anser att detta kommer kunna förhindra Rysslands intervention i Ukraina. Min åsikt är oföränderlig – att kontakta islamister som dödar oskyldiga vita är en krigsförklaring mot hela det ryska folket. Efter detta kan ingen normal ryss stödja Högersektorn. Dmitry Yarosh ger Putin ett trumfkort då det ryska folket har en negativ inställning till islamistiska terrorister som har mördat tiotusentals oskyldiga ryssar. Avsky till islamismen är en av faktorerna som förenar ryssar oberoende av deras partitillhörighet eller ideologiska övertygelser.

Dimitrij Bobrov, som nyligen uttryckte sitt stöd till Motståndsrörelsens fängslade aktivister, här på plats i Ukraina under ett tidigare skede av revolutionen.

Dimitrij Bobrov, som nyligen uttryckte sitt stöd till Motståndsrörelsens fängslade aktivister, här på plats i Ukraina under ett tidigare skede av revolutionen.

NSI har tidigare stött de ukrainska revolutionärerna och ansett att det var rätt att avsätta den tidigare ukrainska presidenten Viktor Janukovytj.

UPPDATERING: Högersektorn har i efterhand hävdat att deras VKontakte-konto hackades och att uppmaningen till islamisterna las upp av någon annan. De har också förnekat att de bekräftat uppgifterna över telefon.

Källor:
Ukraine nationalist leader calls on Chechen militants to act against Russia
Ukraine nationalist leader calls on ’most wanted’ terrorist Umarov ’to act against Russia’


  • Publicerad:
    2014-03-01 21:15