USA. I de amerikanska vänsterextremisternas kamp att vandalisera statyer man inte gillar råkade man ge sig på ett så kallat fredsmonument som man trodde representerade sydstaterna.

En grupp maskerade så kallade antifascister marscherade i måndags i Atlanta, USA, mot vad de kallar för ”white supremacism” och #UntieTheRight-demonstrationen, som nyligen hölls i Charlottesville. Gruppen marscherade in på Piedmont Park i Atlanta, bärandes en skylt med texten ”Defend C-Ville” på, och stannade upp vid första bästa staty som de trodde var ett sydstatsmonument.

Vänsterextremisterna gick till angrepp på monumentet och smetade in det med färg, samtidigt som man lade en kedja runt halsen på statyn och försökte välta den. Det senare misslyckades, men likväl lyckades man förorsaka stora skador.

En person försökte förgäves att upplysa sina antifacistiska kamrater om att statyn inte var vad de trodde att den var, men möttes av burop. En snabb blick på monumentets plakat, där man kan läsa orden ”Eld upphör, fred är oskattbart” eller en snabb Googlesökning hade räckt för att inse att statyn föreställer en ängel som hjälper en sydstatssoldat att lägga ned sitt vapen.

Myndigheter i Atlanta har i efterhand meddelat att monumentet tog sån skada av vandalismen att man inte vet om man kommer att kunna reparera det eller ifall det måste rivas ned.

Se en film från vandalismen nedan:

Källor:
USA: AFA tok feil statue – vandaliserte fredsmonument
OOPS: ’Antifa’ Protesters Vandalized Peace Monument They Thought Was a Confederate Statue


  • Publicerad:
    2017-08-25 09:30