UTRIKES. Medan USA och deras lydstater inklusive Sverige utmålar Ryssland som hotet mot de fria valen och demokratin i väst, är det i realiteten Israel som utför sådan påverkan. Att anklaga Ryssland för sådant är löjligt, säger Noam Chomsky.

Den numera 89-åriga judiske lingvisten och aktivisten Noam Chomsky anklagar Israel för att skamlöst har stört de allmänna valen i USA på ett sätt som vida överstiger några ansträngningar i den vägen som Ryssland eventuellt kan ha gjort.

Chomsky, vars politiska hemvist är en form av anarkistisk syndikalism, är världens mest citerade akademiker i samhällsvetenskaplig forskning. Trots att han ofta agerar målvakt för frågor rörande judisk makt, och i sin ofta förekommande kritik av USA:s utrikespolitik talar om ”USA”, i regel utan att nämna det judiska inflytandet, har Chomsky betytt mycket för att på bred front gjort allmänheten medveten om hur den ”fria” pressen i västvärlden fungerar. Han har sedan sextiotalet hävdat att massmedierna inte är mycket mer än avancerade propagandamaskiner som sprider lögner för att dölja, mer än rapportera, vad som verkligen händer i världspolitiken.

USA-mediernas fokus på Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska valet 2016 ”var rena skämtet”, säger Chomsky.

— För det första, om man är intresserad av utländsk påverkan på våra val, oavsett vad Ryssland kan ha gjort räknas knappast, eller väger på något sätt upp det som en annan stat har gjort, helt öppet, skamlöst och med ett enormt stöd, säger Chomsky.

En skamfläck i USA:s ”demokratiska” historia

— Israels påverkan på amerikanska val är förkrossande mycket större än någonting Ryssland eventuellt kan ha gjort, jag menar, det är till och med så att Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu reser direkt till kongressen, till och med utan att informera USA:s president om saken, och talar till kongressen, med översvallande applåder, för att försöka underminera presidentens politik — vilket hände med Barack Obama och Netanyahu 2015, säger Chomsky.

Det var i mars 2015, som den judiska talmannen för republikanerna John Boehner, assisterad av Israels ambassadör i USA, juden Ron Dermer, som ordnade att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talade till den samlade kongressen om det som skulle bli Irans kärnavtal. Netanyahu gjorde detta utan att meddela Vita huset om det, vilket påstås ha gjort dåvarande presidenten Barack Obama rasande, och vars administration den följande månaden skulle komma att medverka i ett sjuklöveravtal med Europeiska stater att begränsa Irans påstådda kärnvapenambitioner.

Fler än 50 demokrater bojkottade Netanyahus tal till kongressen. I sitt tal klargjorde han sitt motstånd till denna uppgörelse.

— Detta avtal kommer inte att innebära ett slut på upprustningen, sade Netanyahu ackompanjerat av ett närmas öronbedövande bifall från kongressmedlemmarna. Vid talet fick Netanyahu fler stående ovationer och hurrarop än någon amerikansk president någonsin har fått i kongressen. 27 procent av taltiden upptogs av rungande applåder.

— Det skulle innebära ett slut på vapenkontrollen. Och Mellanöstern skulle snart korsas av snubbeltrådar i form av kärnvapen. I en region där små skärmytslingar kan utlösa stora krig skulle förvandlas till ett elddon av kärnvapen, sade Netanyahu.

Nu stöder Netanyahu USA:s brytande av kärnavtalet, och Netanyahu skryter till och med om att det är efter hans inflytande som USA har brutit avtalet, precis som Israel ville.

— Israel har varit emot kärnavtalet med Iran från början, sade Netanyahu och han kritiserade Obama och sade att ”vi måste alla stå enade för att stoppa Irans erövringsmarsch, underkuvande och terror, sade han.

Putin har aldrig betett sig så illa som Netanyahu

Chomsky påpekar att Putin aldrig har hållit ett sådant tal till kongressen, vilket politiska observatörer i fallet Netanyahu sade var unikt genom att en främmande ledare bjuder in sig själv och syrligt attackerar landets regering.

— Har Putin rest till ett möte inför den samlade kongressen i ett försök att…få dem att backa på USA:S politik utan att ens informera presidenten?, säger Chomsky.

— Och detta är ändå bara en detalj i det enorma inflytande [av Israel på USA:s politik].

Den pro-israeliska lobbyn har länge varit en omstridd fråga i Washington.

Den judiska lobbyn styr

John Mearsheimer och Stephen Walt skrev i en rapport 2007 med titel ”Den israeliska lobbyn” och USA:s utrikespolitik att lobbyn är en lös koalition bestående av individer och organisationer som aktivt verkar för att styra USA:s utrikespolitik i en pro-israelisk riktning”. Koalitionen består av bland andra AIPAC, en av de mest ökända judiska lobbygrupperna i USA.

Politiker som vill nå långt i USA måste någon gång, eller då och då, uppträda på AIPAC:s årliga konvent. 2016 talade vicepresidenten och den misstänkte pedofilen Joe Biden, Hillary Clinton, Donald Trump, guvernör John Kasich, senator Ted Cruz och Paul Ryan.

AIPAC:s hemsida kungör att organisationens syfte är att stärka, skydda och utöka relationerna mellan USA och Israel på sätt som ökar säkerheten för USA och Israel.

Varken Israels ambassad i Washington eller AIPAC har kommenterat frågor rörande Chomskys påståenden. Chomsky själv blir bara intervjuad i alternativmedia. Enligt uppgift har han en enda gång deltagit i en debatt i judiska bolagsmedier i USA. Till och med då blev han konstant avbruten av programledarna.

Till alternativmediet Democracy Now säger Chomsky att ”media ägnar sig åt frågor som på det hela taget är rätt marginella. Det finns mycket allvarligare frågor som skjuts åt sidan.”

Enligt Chomsky borde man strunta i all nuvarande rapportering kring Trump och istället prata om det största hotet av dem alla, vilket Chomsky anser vara klimatförändringar.

Källa:
Israeli intervention in US elections ‘vastly overwhelms’ anything Russia has done, claims Noam Chomsky


  • Publicerad:
    2018-08-07 21:00