JUDISK MAKT. Ett korvmuseum tänkte flytta in i en av de förintelsereligiösas högborgar, det före detta arbetslägret Buchenwald. Bara en vecka senare har judarna lyckats freda helgedomen.

Det blir varken korvmuseum eller hotell vid Buchenwald. (Fotomontage).

Ett tyskt korvmuseum, Bratwurst Museum i Holzhausen, meddelade i förra veckan att de tänkte flytta sin museiverksamhet till en byggnad som under andra världskriget tillhörde arbetslägret Buchenwald. På så sätt skulle flera museiverksamheter samverka på området. Man hade också tänkt bygga ett hotell vid Buchenwald.

Holzhausens korvmuseum, som ligger i närheten, är ett omtyckt resmål för både tyskar och turister. De har cirka 50 000 besökare varje år som låter sig väl smaka av goda tyska korvar och ta del av en lika god bit kulturhistoria.

Men korvmuseet kritiserades omedelbart av lidande judar för sin ”osmakliga” planerade flytt av korvmuseet. Därför har Bratwurst Museum redan backat från sina planer.

Josef Schuster, som är ordförande i det judiska centralrådet i Tyskland, säger att han ”välkomnar det faktum att man har beslutat att leta efter en annan plats för museet” samt menar att korvmuseet nu har tagit ”sitt förnuft tillfånga”.

Museet har på sin hemsida bett judarna om ursäkt för planen att bygga en turistattraktion på den judiska helgedomen, en plats med anknytning till ”ett så mörkt kapitel i tysk historia”.

Vi ber om ursäkt till alla dem som uppfattade vår handling som banal eller som en förminskning av brotten som begicks av nationalsocialismen, och vars ideologiska och religiösa känslor har sårats.

Att platsen sedan länge redan är en judisk turistattraktion kommenteras inte, inte heller vilka påtryckningar korvmuseets ledning har utsatts för.

Vad den politiska ideologin nationalsocialism i sig har med saken att göra, eller varför vissa former av ”ideologiska känslor” inte får ”såras” är oklart.

Totalt 20 669 människor av olika raser och sexuell läggning dog i arbetslägret Buchenwald, de allra flesta mot slutet av kriget då sjukdomar, främst tyfus och tyfusfeber, härjade som följd av de allierades systematiska bombningar av det tyska riket vilket hindrade många livsförnödenheter att nå arbetslägren.

Källor:
Plan for sausage museum in former concentration camp scrapped after outcry
Röda Korsets rapport från 1948 man vill dölja för oss
Germar Rudolf, red (2003): Dissecting the Holocaust, s. 212. Theses & Dissertations Press.


  • Publicerad:
    2019-02-05 18:25