FÖRBUDSFÖRSÖK. Den välkända kriminologen Leif GW Persson har kommenterat regeringens förbudslag mot ”rasistiska organisationer”, ett lagförslag som inte har fått hans förtroende.

Kriminologen Leif GW Persson deltog i TV4:s Nyhetsmorgon för att bland annat diskutera regeringens föreslagna förbud mot ”deltagande i rasistiska organisationer”.

Trots att GW inte verkar vara så väldigt angelägen om föreningsfriheten, är det ändå ett kritiskt stånkande han ger ifrån sig. Efter en kortare utläggning om vad ärendet handlar om, beskriver han det hela som knepigt.

På frågan om han tror att regeringens förbudslag kommer att stoppa oppositionen, svarar han:

— I värsta fall slår det tillbaks. För att folk som känner sig trängda och har det åsiktspaketet mer eller mindre, de kan nog tänkas ta ytterligare ett steg åt fel håll.

— Vi kan inte utesluta en sådan risk, tillägger GW.

Han pratar också om att Sverige inte har utövat lika hård repression mot oliktänkande i förhållande till andra länder i EU. Det är dit Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet vill ta oss, förklarar han. De vill att även Sverige ska utöva hårdare repression.

Däremot tror han inte att regeringen kommer att lyckas med sitt förbudsförsök.

— Starkt politiskt motstånd, ingen majoritet, så något avgörande ska vi nog inte räkna med i den här vändan.

GW får också frågan om han tror att eventuella fängelsestraff skulle avskräcka folk från att delta i kampen.

— Jag vet inte. Det beror väl alldeles på hur motiverad man är, och det är ju sånt där som skapar martyrskap och rekryterar nya medlemmar till sådana rörelser.


  • Publicerad:
    2021-05-10 22:50