DJURPLÅGERI. Den man som i somras erkände att han dränkt sin hund på en badplats i Värmland slipper undan åtal för djurplågeri. Detta då åklagaren anser att det är ”onödigt” eftersom mannen redan dömts för misshandel, rån och ofredande.

Illustrationsbild.

Illustrationsbild.

Den man som i somras erkände att han i sällskap med sin flickvän dränkt sin hund slipper undan åtal. Detta då åklagaren Linda Karlsson anser att ännu ett åtal är ”onödigt” eftersom mannen redan dömts för misshandel, rån och ofredande till 16 månaders fängelse.

Det var en vecka innan midsommar som ett ungt par tog med sig sin hund till en badstrand i Säffle och dränkte hunden i sjön. Ett vittne som befann sig i närheten såg hur den unge mannen gick ner till sjön och tryckte ner hundens huvud under vattenytan. Vittnet såg sedan hur mannen bar iväg den döde hunden och gömde den i skogen.

Efter att paret gömt undan hundens kropp bland några ormbunkar sprang de iväg från platsen. En anmälan om djurplågeri gjordes och polisen lyckades identifiera paret. Av obduktionsprotokollet kunde det fastställas att hunden hade dränkts och lidit.

Åklagaren kommer att ge mannen åtalsunderlåtelse för djurmisshandel.

— Jag kommer inte att väcka åtal. Killen kommer att få åtalsunderlåtelse för djurplågeri. Då han fanns i belastningsregistret sedan innan skulle det bara innebära en onödig domstolsförhandling, där straffet ändå bara hade bakats in i det han redan var dömd för innan, säger Karlsson.

Trots att mannen alltså slipper undan åtal kommer han dock att hamna i brottsregistret för djurplågeri vilket åklagaren likställer med en fällande dom.

— Vi kan jämföra åtalsunderlåtelse med en fällande dom fast utan prövning. Han kommer däremot att hamna i belastningsregistret för djurplågeri, säger Karlsson.

Källa:
Inget åtal för dränkning av hund


  • Publicerad:
    2016-11-08 19:10