EUROPA. Nära hälften av Europas befolkning är kritiska till EU och invandring. Detta enligt en undersökning gjord av marknadsundersökningsföretaget YouGov. De konstaterar också att den gamla politiska kampen mellan vänster och höger minskar i betydelse jämfört med kampen mellan nationalism och globalism.

YouGov hade bland annat invandringsmotstånd, EU-skepticism och ”motstånd mot mänskliga rättigheter” som kriterier för att utröna hur många människor som hade ”auktoritärt populistiska” åsikter. Över 12 000 personer från 12 olika europeiska länder deltog i undersökningen.

Studien visade att nästan hälften av Europas vuxna befolkning var invandringskritiska nationalister. I Sverige var andelen 35 procent, i Frankrike 63 procent och i Rumänien och Polen hela 82 respektive 78 procent. Studien påpekar dock att trots att såpass många hyser sådana åsikter behöver det inte betyda att det ger ett lika stort avtryck på valdagen. Detta eftersom det för stunden finns andra frågor, till exempel ekonomin, som väger tyngre för vissa väljare.

Som respons på studien kommenterade Karen Melchior från det danska partiet Radikale Venstre att den politiska kampen rör sig mer och mer bort från höger-vänster-perspektivet mot ett ”kallt krig mellan tävlande visioner om Europa”.

YouGovs chef för politisk och social forskning i Europa, Mellanöstern och Afrika, Joe Twyman, gör samma analys som Melchior. Han påpekar dessutom att det nu är läge för invandringskritiska oppositionella partier att anspela på dessa folkliga åsikter:

— De här resultaten visar att gamla tidens vänster-mot-höger har bytts ut mot en mycket mer komplicerad och nyanserad mix av politiska grupperingar, med djupgående konsekvenser för politiken runt om i Europa. Ett politiskt parti eller en politisk rörelse som framgångsrikt kan nå ut till dem med en auktoritär populistisk hållning kan gynnas enormt när det blir val, analyserade Twyman.

Källa:
Revealed: Nearly Half The Adults In Britain And Europe Hold Extremist Views


  • Publicerad:
    2016-10-12 10:50