YTTRANDEFRIHET. Journalisten Joakim Lamotte rapporterar att djurplågaren Tomas Åberg i den skattefinansierade föreningen Näthatsgranskaren försöker skrämma folk till tystnad genom att polisanmäla dem som delar Lamottes inlägg.

Bild: Joakim Lamotte på Facebook.

Förra året gjorde den oberoende journalisten Joakim Lamotte ett granskande reportage om Tomas Åberg (750127-0255) och föreningen Näthatsgranskaren. Lamottes infallsvinkel var avslöjandena om att Tomas Åberg är belagd med djurförbud efter att ha låtit sina djur svälta och törsta ihjäl på gården i Närke.

Så här beskriver Lamotte syftet med sitt reportage:

Syftet med reportaget var att granska en person och en förening som fått miljontals kronor i bidrag av svenska staten. Eftersom Tomas Åberg är en offentlig person som ofta i debattinlägg moraliserar kring andra människor blir det extra relevant att granska hans bakgrund och förehavanden och vem våra skattepengar går till.

Åberg vägrade att ge en intervju i samband med att reportaget gjordes och hotade istället att polisanmäla Lamotte om han publicerade reportaget. Lamotte vägrade att vika ner sig för hotet och publicerade artikeln.

Efter publiceringen har Åberg stämt minst fem personer som har delat Lamottes text för förtal. Lamotte skriver att detta agerande är helt bisarrt:

Uppbackad av miljonbidrag från staten försöker Tomas Åberg skrämma folk till tystnad … Yttrandefriheten är under attack just nu, men jag lovar att jag kommer göra allt i min makt för att de personer som blir stämda för att ha delat mina inlägg skall få upprättelse. Dessutom ska jag vara som en nagel i ögat på Tomas Åberg. Varje steg han tar skall granskas och jag kommer inte att backa en millimeter för hans metoder.

I skrivande stund har Lamottes Facebookinlägg delats av över 2 900 personer.

Åberg hette tidigare Tomas Bergström.

Källa:
Joakim Lamotte på Facebook


  • Publicerad:
    2019-04-04 10:30