UTRIKES. USA har anklagat Nordkorea för att ha förberett sig för biologisk krigföring. Nordkorea nekar till anklagelserna.

Nordkorea, som anklagas av USA för att förbereda sig för biologisk krigsföring, har nu starkt kritiserat USA och nekar till anklagelserna. Från Pyongyang säger man att USA:s anklagelser är ännu ett försök att svartmåla Nordkorea.

Anklagelserna om att Nordkorea skulle utveckla och förbereda sig för biologisk krigsföring kom till allmän kännedom när en japansk tidning nyligen rapporterade om detta. I tidningens rapport säger man sig ha intervjuat en sydkoreansk underrättelseofficer.

Rapporten spred sig snabbt i internationell media efter månader av prat om Nordkorea från Trumpadministrationen i USA. I sitt uttalande om anklagelserna sade Nordkorea att man ämnar följa de internationella avtal som landet undertecknat där det står följande:

Den demokratiska folkrepubliken Korea, som undertecknare till konventionen om förbud mot biologiska vapen fortsätter att motsätta sig utveckling, tillverkning, lagring och tillhandahållandet av biologiska vapen.

Nordkorea anklagar även USA för att driva en hetsjakt mot landet i hopp om att få godtagbara grunder till att attackera landet, något som USA tidigare gjort.

Detta är inte första gången som USA anklagar ett land för användning av massförstörelsevapen. Tidigare har landet anklagat Syrien för att ha använt kemiska vapen mot civila.

Källor:
Pyongyang rejects biological weapons rumors, accuses US of fabricating pretext for attack
Wikipedia – FN:s konvention om kärnvapenförbud


  • Publicerad:
    2017-12-21 13:40