GEOPOLITIK. Sverige fortsätter att sätta sig djupare i USA:s knä genom ytterligare ett avtal länderna emellan. 

Sverige fortsätter att sätta sig i USA:s knä genom ytterligare ett militärt avtal länderna emellan som bland annat ska innebära tätare kontakter och fler samövningar.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist – som under sin tid i lumpen på 70-talet krävde vapenfri tjänst och som på senare tid gjort sig ökänd för att inte våga debattera meningsmotståndare som han hetsat mot – tecknade under avtalet tillsammans med sina amerikanska och finska kollegor Jim Mattis och Jussi Niinistö.

— Tillsammans kan vi dämpa andras aggressiva ambitioner i området, det är vårt budskap, sa Jim Mattis med tydlig udd riktad mot Ryssland.

Hultqvist håller med sin amerikanske kollega:

— Ja, det här skickar naturligtvis ett budskap om att vi gemensamt strävar efter stabilitet och långsiktig fred i det här området, sa han.

Sverige, Finland och USA kommer nu att göra gemensamma analyser, planera verksamheten samt utföra fler övningar tillsammans.

Trots att Sverige inte är med i den USA-ledda krigsorganisationen Nato har landets politiker redan godkänt det så kallade värdlandsavtalet som bland annat innebär att Nato kan genomföra fler provokativa militärövningar på svensk mark samt att den svenska regimen kommer att kunna kalla in Nato-styrkor till svenska militärbaser, till exempel vid händelse av ett folkligt uppror mot de svenskfientliga makthavarna.

Källa:
Sverige, Finland och USA fördjupar militärt samarbete


  • Publicerad:
    2018-05-09 20:55