INRIKES. Det råder akut polisbrist i hela Norrland. Anledningen är bland annat svåra arbetsvillkor, låga löner och extrema politiskt tillsatta chefer få vettiga människor vill jobba för. Nu måste polisstationer hålla stängt för att det helt enkelt inte finns poliser att skicka dit, rapporterar Fjällsjö Nyheter.

Det råder svår polisbrist i hela Norrland. Anledningarna är flera: Dels är lönerna och arbetstiderna sämre än inom många andra jobb, vilket ofta är förklaringen som lyfts fram i debatten. Men detta är inget nytt, för så har det egentligen alltid varit. Svenska poliser har aldrig valt sitt yrke för att bli rika eller för att få korta arbetstider och mycket ledighet.

Det som förändrats inom polisyrket är att det som förr var positivt med yrket håller på att försvinna. Polisen har inte längre känslan av kontroll över samhället, eller över brottsligheten. Cheferna kräver att nypåfunna politiska brott ska prioriteras först och organisationen är i ombyggnad eller sönderfall.

Även nyspråket påverkar det psykiska välbefinnandet. Cheferna talar inte längre om ”problem”, utan om ”utmaningar”. Allting beskrivs som bättre, när det i själva verket blir sämre. Och ibland måste man som poliskonstapel på gatan ta ”värdegrundstimeout” för att kunna se nyktert på arbetsuppgifterna.

Besluten uppifrån blir alltmer konstiga. I veckan rapporterades om att en terroranklagad islamist från Syrien som skulle utvisas nu får stanna. Han får stanna i Sverige för att han misstänkts vara medlem i Islamiska Staten. Syriens regering gillar nämligen inte Islamiska Staten, och kan tänkas behandla honom som en fiende till samhället.

Samtidigt lever tusentals asylsökare på flykt undan den norrländska polisen. Med jämna mellanrum väller hundratals immigranter in i landet från Finland.

Samtidigt lovar rikspolischefen och punkrockaren Dan Eliasson att sparka poliser. Det finns nämligen inga pengar kvar till deras löner. Samhällets gemensamma pengar har lagts på annat.

I exempelvis Junsele i Västernorrland meddelas nu att polisstationen ska stängas. Detta eftersom det har slutat så många poliser att man inte längre kan bemanna stationen.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-05-28 13:00