INRIKES. Rikspolischefen Dan Eliasson har tilldelat Säkerhetspolisen uppdraget förhindra att eventuell “desinformation” från främmande makt får spridning i Sverige.

dan eliasson

Dan Eliasson

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet och den påstått ryska inblandningen som ska ha hjälpt honom till makten har nu även fått den svenska polisen att agera. Rikspolischefen Dan Eliasson har kopplat in Säpo som tilldelats uppdraget att upptäcka och förhindra att så kallad desinformation som kan ha påverkan på valet 2018 får spridning.

Vi har påbörjat ett arbete med Säkerhetspolisen om hur vi kan upptäcka och utreda brott och hur vi kan börja jobba om vi ser tecken på desinformation, säger Eliasson.

Denna insats är främst riktad mot att förhindra rysk inblandning i den svenska politiken och oron många etablerade politiker känner då de tycks vara av den uppfattningen att Ryssland kan komma att hjälpa SD på samma sätt som man tror att de hjälpte Trump.

Polisen arbetar för tillfället med att hitta sin roll i totalförsvarsplaneringen. Främst med polisens förmåga att stävja, förhindra och lagföra it-brott riktade mot samhällsviktiga funktioner.

Just nu pratas det rätt mycket om valet i USA och det finns påståenden om andra val också runt om i Europa. Här har vi påbörjat ett arbete med Säkerhetspolisen om hur vi kan värna den digitala arenan inför den kommande valrörelsen och hur vi kan skydda valsystemet, hur vi kan upptäcka och utreda brott och hur vi kan börja jobba om vi ser tecken på desinformation. Redan nu har vi påbörjat arbetet inför valrörelsen 2018, säger Eliasson.

Källa:
Så planerar polismyndigheten inför angrepp mot Sverige


  • Publicerad:
    2017-01-12 16:50