STOCKHOLM. En demonstration hölls under fredagen mot de dödsskjutningar som skett den senaste tiden i Järvaområdet. Oroligheterna skylldes på politikerna som kallades för bland annat ”djur” och ”smuts” av talarna.

forortmotvald

En av initiativtagarna till demonstrationen, Ilyas Hassan.

Demonstrationen ”Förorten mot våld” hölls under fredagen på Rinkebytorget där en mångkulturell folksamling hade samlats för att presentera en lista med krav på åtgärder till ansvariga politiker och tala om problemen i förorten.

Tonen mot politikerna var stundtals skarp och riksdagsledamöter liknades vid djur och smuts. Även flera utländska politiker, däribland socialdemokraten Aida Hadzialic och vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, kallades för ”husblattar”. Vidare menade man även att socialtjänsten agerar rasistiskt.

— Man tror att genom att smutskasta andra feminister och socialister så kommer man att uppnå något själv. Men nej, det är fel väg att välja, säger Kakabaveh som nu anmält en av talarna för förtal.

Även en polis och ordföranden för stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, Mia Päärni, är kritiska till vad som framfördes under demonstrationen.

— Man använde hårda ord, kallade politiker för ”djur” och ”smuts”. Det känns inte helt konstruktivt. Det finns risk för att det är ännu färre som vill vara politiskt aktiva. Jag hoppas att fler snarare väljer den vägen de kritiskerar, säger Päärni.

”Kolonialt förtryck”

Afrikanen Kitimbwa Sabuni var en av talarna på arrangemanget. Han menade bland annat att det är kolonialt förtryck som är orsaken till våldet och otryggheten i förorterna:

kitimbwa-sabuniKära systrar och bröder och alla allierade i kampen!

Kolonialismen tog aldrig slut. När vi kom till Europa eftersom europeisk kolonialism gjort det omöjligt för oss att leva kvar med värdighet i länderna där vi har vårt ursprung, då följde den koloniala logiken med oss hit och förorterna vi hänvisades till blev de nya kolonierna.

Vidare i sitt tal skyllde Kitimbwa arbetslöshet, missbruk och våld bland rasfrämlingar i Sverige på den ”koloniala logiken”.

Vägrar ta avstånd
Arrangörerna av ”Förorten mot våld” tar dock inte åt sig av kritiken utan menar att allt har gått rätt till. Enligt Marcella De La Cerda, som var en av arrangörerna, går det inte att filtrera vad talarna ska säga.

— Vi anordnande en demonstration där vi lät många Järvabor tala. Vi kan inte styra upp vad var och en av de har att säga. Men samtidigt var det en demonstration som tar avstånd från politikerna och sätter väldigt höga krav på dem istället, menar han.

— Vi står för våra krav, vi står för vår rörelse ”Förorten mot våld”, fortsätter han.

Källa:
Riksdagspolitiker kallades för ”husblattar”


  • Publicerad:
    2016-12-20 21:35