IDROTT Idrottare från Ryssland och Vitryssland stängdes av från att delta i OS efter den ryska invasionen av Ukraina. Men nu har Internationella olympiska kommittén beslutat att ländernas idrottare får tävla igen, fast under neutral flagga.

Samtidigt som flera västländer införde omfattande ekonomiska sanktioner mot Ryssland i samband med invasionen av Ukraina portades ryska och vitryska idrottare från en rad internationella tävlingar. Men sedan tidigare har bland annat boxningen och ishockeyn välkomnat tillbaka ländernas atleter.

Nu kommer också beskedet att idrottare från Ryssland och Vitryssland kommer att få delta i OS 2024 i Paris och 2026 i Italien under neutral flagg, vilket innebär att de inte får representera sina länder. Detta beslut togs redan 2019 av antidopningsorganisationen Wada, efter anklagelser om att Ryssland manipulerat en databas med dopningstest under OS i Sotji 2014.

Beslutet att välkomna idrottare från Ryssland och Vitryssland till OS togs av Internationella olympiska kommittén, under kritik från flera länder. En av kritikerna var Sveriges olympiska kommitté (SOK), som enligt Aftonbladet ska ha opponerat sig högljutt – men förgäves.

— Vi står kvar vid den ståndpunkt vi uttalade i höstas, ihop med de andra nordiska länderna. Det här beslutet kommer inte helt oväntat, även om det inte är önskvärt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till tidningen.

Trots att man opponerar sig mot beslutet kommer Sverige inte att bojkotta de två kommande OS-tävlingarna.

— Vi kommer att ha en svensk OS-trupp i Paris 2024. Det är aldrig aktuellt för Sverige att bojkotta ett olympiskt spel, såvida det inte är ett brett FN-beslut eller uppmaning, hävdar Reinebo.

En som däremot välkomnar IOK:s beslut är den svenska skidåkarsjtärnan Pernilla Wiberg.

— Jag kommer alltid att stå upp för idrottarna och deras rättigheter. Politik och idrott ska alltid hållas isär. FN kritiserade IOK och deras beslut i februari. Neutral flagg och inga nationalsånger gör att idrotten är större än landgränser och kan bidra till fred i världen, säger hon till Aftonbladet.

Får även delta i Asiatiska spelen

Efter IOK:s beslut gav också Asiens olympiska råd (OCA) besked om att både Ryssland och Vitryssland kommer att få delta i Asiatiska sommarspelen som kommer att hållas senare i år i kinesiska Hangzhou.

”OCA tror på idrottens enande kraft och att alla idrottare, oavsett nationalitet eller vilket pass de har, ska tillåtas ställa upp i idrottsevenemang. OCA har erbjudit ryska och belarusiska idrottare möjligheten att delta i tävlingar i Asien, inklusive Asiatiska spelen”, skriver OCA i ett uttalande på torsdagen.

Asiatiska spelen har tidigare exkluderat länder som delvis har landområden i Asien, såsom Egypten och Turkiet, eftersom man menar att de därmed tillhör en annan kontinent. Ryssland har av liknande anledningar inte deltagit tidigare och ifall Vitryssland deltar blir det första gången ett land som helt ligger utanför Asien tillåts delta i Asiatiska spelen.