MUSIK. Sabaton får kritik efter att ha spelat en konsert på den nu ryska Krimhalvön. Bandet slår dock ifrån sig anklagelserna om politiskt ställningstagande och menar att de spelar för sina fans, var de än befinner sig.

Det svenska bandet Sabaton, vars låttexter ofta handlar om olika historiska krig, spelade nyligen en konsert i Sevastopol på Krimhalvön. Bakom konserten stod MC-klubben Nattvargarna som detta året anordnat en festival till minne av 70-årsdagen då Andra världskriget tog slut.

— Om vi pratar om utlänningar så är den gruppen den mest passande, med tanke på deras stil, uttryck och ämnesval. Därför kommer Sabaton vara en av huvudakterna, säger Nattvargarnas president Alexander Zaldostanov i ett uttalande på mc-klubbens officiella hemsida.

Enligt gammelmedia är Nattvargarna kända för att ha starka band till Rysslands president Vladimir Putin. Man menar vidare att Krimhalvön står under rysk ockupation och att hela spelningen var ren propaganda från ryskt håll i syfte att provocera Ukraina.

Sabaton tillbakavisar dock att det skulle röra sig om ett politiskt ställningstagande i deras fall och när gammelmedia felaktigt frågar varför man spelar på ockuperad mark menar bandet att fansen går först.

— Vi spelar för fans, oavsett var de finns, skriver basisten Pär Sundström.

Vidare menar man att det vore ett politiskt ställningstagande att inte spela på Krim och att bandet aldrig varit politiskt.

— De som missförstår Sabaton kan bli upprörda på samma sätt som vissa svenskar blev upprörda när vi spelade i Israel. Men våra fans förstår Sabaton och att det inte är en politisk agenda när vi spelar någonstans. Ju mer spelningar vi gör desto mindre politiska missförstånd blir det omkring Sabaton. Några fler lär väl inte missta oss som nazister efter detta i alla fall, menar han.

Källa:
Sabaton spelade på ockuperad mark på Krimhalvön för mc-gäng med koppling till Putin


  • Publicerad:
    2015-08-24 19:00