Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sannfinländarna bryter med sitt ungdomsförbund

Av Redaktionen, 2020-03-05
redaktionen@nordfront.se

NORDEN. Efter att moderpartiet Sannfinländarna misslyckats med att få total kontroll över deras mer finskvänliga ungdomsförbund Finsk ungdom så bryter de nu samarbetet med ungdomsförbundet. 

Toni Jalonen är andra vice ordförande i Finsk ungdom som länge varit Sannfinländarnas ungdomsförbund. Efter att Jalonen i ett tal på en konferens sagt att han var ”etnonationalist, traditionalist och fascist”, så började Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho kräva Jalonens avgång från Sannfinländarna.

Finsk ungdom som är en självständig organisation fick nu krav på sig att deras medlemmar skulle behöva vara medlemmar i Sannfinländarna också för att få lov att rösta i deras egna organisation. Sannfinländarna hotade även med brytning om inte Finsk ungdom underkastade sig de nya kraven. De nya kraven skulle göra att alla medlemmar som är under 18 år inte längre skulle få lov att rösta i Finsk ungdom då det gäller 18 års gräns för medlemskap i Sannfinländarna.

Finsk ungdom gick inte med på kraven eftersom det i praktiken skulle innebära att Sannfinländarna kunde avgöra vem som fick rösta i Finsk ungdom genom att utesluta personer som de ser som politiska fiender. Med siffrorna 56-45 vann den grupp som ville att Finsk ungdom fortfarande skulle vara självständigt. Representanter från Finsk ungdom påpekade vidare att det länge har funnits en dubbelstandard, då sannfinländare som uttalat sig rasistiskt har fått stöd medan de har attackerat medlemmar i Finsk ungdom som har gjort samma sak.

Sannfinländarna har länge upplevt det som ett problem att prata om det finländska folket i biologiska termer. Partiet har hellre velat satsa på mer ”moderata” krafter. Genom att nu förverkliga sina hot så skapade de en ny ungdomsorganisation som heter Perussuomalainen nuoriso ry, inget svenskt namn finns ännu men det betyder ungefär ”Nationalistiska finska ungdomsföreningen”. Till ordförande för den nya organisationen valde de kvinnan Jenna Simula. Detta möjliggör nu att Sannfinländarna gå mot den mer liberala mitten som de eftersträvar.

Samtidigt som man attackerar sitt eget ungdomsförbund så hyllar flera sannfinländare och partiordförande Halla-aho Israel enligt Jerusalem Post. Halla-aho debatterar i EU att han vill stödja Donald Trumps val att Jerusalem skall bli Israels huvudstad. Den judiska etnostaten Israel är en nation där man tillåts DNA testa människor för att se om de är judar.

Källor:
Sannfinländarna grundar nytt ungdomsförbund – det gamla har inte längre partiledningens förtroende
Sannfinländarna vill ha mera makt över sin ungdomsorganisation – partiet har redan registrerat två webbadresser
Sannfinländarnas ungdomsrörelse vägrar ändra medlemsvillkoren – inom moderpartiet överväger man att grunda nytt ungdomsförbund
Kallade sig själv fascist – utesluts av Sannfinländarna


  • Publicerad:
    2020-03-05 22:50