HOMOLOBBYN. Det finns nu en majoritet i riksdagen för en utredning angående införandet av ett tredje juridiskt kön.

En statlig utredare lade nyligen fram ett förslag om att tillsätta en utredning kring införandet av ett tredje juridiskt kön, alternativt könsneutrala personnummer.

Enligt en rundringning som Sveriges Radio Ekot har gjort är nu majoriteten av riksdagspartierna positiva till detta.

De båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Vänsterpartiet är inte helt oväntat för, men för första gången är nu även Centerpartiet med på tåget.

—  Centerpartiet tycker att det är bra. Vi vet att det finns människor som inte känner en viss tillhörighet till ett manligt eller kvinnligt kön, och det är viktigt att vi tar deras situation på allvar och att den här frågan utreds, säger Centerpartiets talesperson Ola Johansson till Ekot.

Det ställningstagandet splittrar alliansen i två läger, då även Liberalerna vill se en sådan utredning, medan Moderaterna och Kristdemokraterna säger nej.

Sverigedemokraternas talesperson Mikael Eskilandersson säger att de kan tänka sig en utredning, men vill i så fall att den inte bara ska fokusera på möjligheten om att införa ett tredje juridiskt kön, utan även utreda frågan i ett större perspektiv, kring hur man ska definiera kön totalt sett.

Källa:
Riksdagsmajoritet vill utreda tredje kön


  • Publicerad:
    2018-01-18 12:30