INRIKES. Sverigedemokraterna har lagt fram ett nytt förslag om att pepparspray bör legaliseras för unga kvinnor. Partiet menar att de vill att slopa licensavtalet så länge det råder oordning inom rättsväsendet.

Händelserna i Kungsträdgården förra året, då unga kvinnor trakasserades sexuellt av en invandrarpöbel vid en ungdomsfestival, ska vara en av orsakerna bakom SD:s nya förslag.

De menar att de vill slopa licensavtalet som gäller vid köp och innehav av pepparspray så att 15-åriga flickor ska kunna försvara sig med sprayen. Förslagen presenteras också samtidigt som polisen i Östersund, efter flera våldsdåd, varnar framför allt kvinnor för att vistas ute ensamma nattetid.

— Rättsväsendet har tappat kontrollen. Därför har vi tittat på olika sätt att öka kvinnors trygghet i vardagen, säger sverigedemokraten och judinnan Paula Bieler.

Enligt Sverigedemokraterna ska den nya lagstiftningen gälla under ett par år eller ”tills det är ordning i rättsväsendet”.

Någon som vänder sig emot förslaget är juden Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Sarnecki säger att han tror att förslaget kommer att leda till att sprayen kan hamna i fel händer om förslaget blir till verklighet, och att risken för unga kvinnor kommer då att öka. Han säger också att han inte delar uppfattningen om att myndigheterna har tappat kontrollen.

— Jag delar inte heller uppfattningen att myndigheterna har förlorat kontrollen och att befolkningen därför behöver beväpnas. Jag ser inga siffror som visar att det är så, säger han.

Källa:
SD: Låt 15-åriga flickor få ha pepparspray


  • Publicerad:
    2016-03-08 17:15