STORBRITANNIEN. Den sionistiska regeringen i Storbritannien har meddelat att man arbetar fram en ny lag som ska förbjuda institutioner, som på något sätt är kopplade till staten, att bojkotta Israel.

David Cameron, som här ses delta i judiska ritualer, leder den brittiska regeringen som vill förhindra bojkotter av skurkstaten Israel.

David Cameron, som här ses delta i judiska ritualer, leder den brittiska regeringen som vill förhindra bojkotter av skurkstaten Israel.

Den nya lagen som den brittiska regeringen just nu arbetar fram innebär att lokala myndigheter, skolor, och organisationer inom offentlig sektor inte längre får bojkotta skurkstaten Israel. Detta ska även gälla organisationer som bara delvis sponsras av skattepengar.

Redan i oktober när det sionistiska regeringspartiet Tories hade sin partikongress meddelade man sina planer om att genom lagstiftning förbjuda lokala myndigheter att bojkotta Israel. Man sade då att sådana bojkotter, som är tänkta att sätta press på Israel när det kommer till deras rasistiska politik gentemot palestinier, riskerar att “förgifta relationer mellan grupper i samhället och skada Storbritanniens ekonomiska och internationella intressen”.

Det socialdemokratiska Labour-partiet, som stått för många av de lokala bojkotterna av Israel och som också är oppositionsparti i det brittiska parlamentet, är starkt kritiska till den nya lagen och en talesman för partiets ordförande Jeremy Corbyn kallar den för “en attack på lokaldemokratin”.

Organisationen Conservative Friends Of Israel, som skryter med att ha 80 procent av alla parlamentsledamöter från Tories som medlemmar, försvarar dock lagen entusiastisk. Deras ordförande Eric Pickles menar att bojkotter av Israel “uppmuntrar antisemitism” och att de som bojkottar Israel inte förstår de nära banden de två länderna har till varandra. Dessutom, menar han, är samarbete med Israel viktigt för Storbritanniens säkerhet, särskilt när det gäller det han kallar för “kampen mot cyber-terrorism”.

British Jewish Board of Deputies ordförande Jonathan Arkush välkomnar lagen.

— Vi välkomnar tillkännagivandet att man nu tar steg för att lagstifta mot bojkott av Israel. Bojkotter är stötande, kontraproduktiva och splittrande på alla plan.

Uttalandet är intressant mot bakgrunden av att den judiska lobbyn var starkt pådrivande när det gällde att Storbritannien skulle bojkotta Sydafrika under landets tid av apartheid.

Politikern Matt Hancock förväntas offentliggöra lagen formellt under sitt besök i Israel nästa vecka.

Källor:
UK: Illegal to Boycott Israel
Government’s plan to battle Israel boycott set to be launched
Government acts to stop local councils boycotting Israel


  • Publicerad:
    2016-02-16 17:50