VALÅR. Socialdemokraterna presenterade idag ett nytt vallöfte där man lovar att förbjuda religiösa friskolor. Dock kommer de judiska friskolorna att få fortsätta sin verksamhet då de har en ”särskild status”.

Under tisdagen presenterade kunskapslyfts- och gymnasieminister Anna Ekström (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) ett nytt vallöfte. Man lovar att förbjuda de religiösa friskolorna, något som man menar kommer förbättra ”integrationen”.

Förbudet riktas främst mot muslimska friskolor som man menar spär på den ökande segregationen i det svenska samhället. De nuvarande religiösa friskolorna skulle tvingas att omvandlas till vanliga skolor om förbudet klubbas igenom. I nuläget finns dock ingen riksdagsmajoritet för förslaget.

— Vi ser det som en prioriterad fråga, vi måste bryta skolsegregationen och se till att stå upp för värderingar som vi vill ska prägla vårt samhälle. Svensk skola ska styras utav pedagoger och lärare, inte av präster och imamer, säger Ardalan Shekarabi till Aftonbladet.

De judiska friskolorna kommer dock att undantas från förbudet då judarna i Sverige har en ”särskild status”. Man påstår även att de judiska skolorna ”saknas religiös inriktning”.

— Det finns särskilda regler för de minoriteter vi har i Sverige. Den judiska minoriteten skyddas i den lagstiftningen och det innebär att de kommer att kunna behålla sin struktur med särskilda utbildningar, säger Shekarabi.

Källa:
S vill förbjuda religiösa friskolor


  • Publicerad:
    2018-03-13 14:20