MEDIA. PO och PON friar Expressen för klander för tidningens uthängning av vanliga svenskar i december 2013. ”Lite tragiskt”, kommenterar chefredaktören Thomas Mattsson om en av de personer som anmält Expressen.

expressen

Att hänga ut vanliga svenskar med namn och bild och genomföra filmade konfrontationer utanför deras hem, på grund av harmlösa kommentarer om invandringen, är av intresse för allmänheten.

Detta anser såväl Pressombudsmannen som Pressens opinionsnämnd. Dessa två instanser väljer att fria Expressen för uthängningen av vanliga svenskar som skrivit anonyma kommentarer på Avpixlat i december 2013.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen som ansvarat för uthängningen och samarbetet med det kriminella nätverket Researchgruppen, var säker på att han skulle frias eftersom journalister som hänger ut vanliga människor får priser av mediekåren.

— Det är förstås ett välkommet besked att PON tycker att det är rimligt att tidningar granskar vilka som sprider främlingsfientlighet på hatsajter, men samtidigt ett ganska odramatiskt beslut – reportrarna David Baas och Christian Holmén har redan fått ”Guldspaden” och nominerats till ”Stora Journalistpriset” för sina avslöjanden, säger han i en intervju till Dagens Media.

I intervjun klargör Mattsson att han inte är det minsta ångerfull. De som ställt sig frågande till uthängningen beskrivs konsekvent som ”hatare” som skriver på ”undervegetationssajter” och som är medvetna lögnare som sprider ”påhitt” om att Expressen haft tillgång till åsiktsregister – endast eftersom det passar ”deras främlingsfientliga agenda”.

En av dem som hängdes ut av Mattssons tidning var docenten Jim Olsson som blev uthängd för miljontals svenskar på grund av harmlösa kommentarer: ”Mer korruption när invandrare tar över Myndighetssverige […] Det svenska asylsystemet premierar bedragare med PUT. Självklart svämmar det bedragare till Sverige”, var de kommentarer Olsson skrev.

Om Jim Olsson kommenterar Mattsson föraktfull att ”det är lite tragiskt egentligen” att han anmäler Expressen och att han uppmuntras till detta ”på samma hatsajter som han spred näthat på”. Olsson utmålas av Mattsson som en nitisk rättshaverist som anmäler Expressen till alla tänkbara myndigheter och instanser men hela tiden får avslag.

— Här är det ju främst en person, en docent, som anmält Expressen till alla tänkbara myndigheter och till PO. Allt har avvisats, anmälan efter anmälan, och då har han överklagat till PON och fått nej där också nu. Det är lite tragiskt, egentligen, för den här mannen har uppmuntrats till allt detta på samma hatsajter som han spred näthat på, säger Mattsson.

Dagens media hjälper till att sprida det förakt som Mattsson ger uttryck för genom att bland annat kalla Jim Olsson för ”nät-troll”. Tidningen försöker också rättfärdiga uthängningen med att kalla de som kommenterar i Avpixlats kommentarsfält för ”Avpixlat-skribenter” trots att de inte haft något att göra med Avpixlats journalistiska verksamhet. Både Dagens media och Expressen ges ut av Bonnier.

Källa:
Expressens Thomas Mattsson om mannen som PO-anmälde: ”Lite tragiskt”


  • Publicerad:
    2015-02-25 10:30