EUROPA. Delstatsvalet i Bayern blev till en förlust för traditionella partier medan Alternativ för Tyskland gick framåt.

Delstatsvalet i det sydtyska förbundslandet Bayern slutade med en förlust för landets kontroversiella förbundskansler Angela Merkel.

Hennes koalitionspartner på riksnivå, Socialdemokraterna, gick från 20 till 9 procent av rösterna och tydliggjorde därmed det bredare fenomenet med den europeiska socialdemokratins förfall. Samtidigt tappade Merkels kristdemokratiska systerparti CSU 10 procent och hamnade på endast 37 procent, vilket är deras sämsta resultat i ett lokalval sedan 1950.

— Ser vi tillbaka på det gångna året måste vi konstatera att mycket förtroende har gått förlorat, kommenterade Merkel efter valet.

Framåt gick däremot det nationalistiska Alternativ för Tyskland. Partiet fick över 10 procent av rösterna och tog därmed plats även i Bayerns lokala parlament. De sitter nu med i 15 av 16 lokala parlament.

Framåt gick även Miljöpartiet som fick 18 procent av väljarstödet. Hur Bayern kommer att styras är oklart efter valdagen.

Källa:
Förtroendekris för Merkel dagen efter valet i Bayern


  • Publicerad:
    2018-10-15 19:10