UTRIKES. Under en pressträff i veckan så hävdade president Donald Trump att det finns bevis för att coronaviruset härstammar från ett laboratorium i Wuhan. På laboratoriet bedrivs forskning på coronavirus från fladdermöss.

President Donald Trump hävdade på en pressträff i veckan att bevis finns för att coronaviruset härstammar från ett laboratorium, skriver Samhällsnytt.

Amerikansk underrättelsetjänst räknar med möjligheten att viruset härstammar från det virologiinstitut i Wuhan som bedriver forskning på coronavirus och som har den största samlingen av coronavirus från fladdermöss i världen.

Laboratoriet ligger bara några hundra meter från den djurmarknad som först uppgavs vara platsen där viruset började spridas. Det såldes dock inte fladdermöss på den marknaden.

Trump uppgav under pressmötet att han sett bevis för att viruset kommer från Wuhan-laboratoriet, men att han i nuläget inte kan avslöja närmare detaljer. På frågan om det spreds avsiktligt så svarade presidenten att det är möjligt.

— Vi kommer att ta reda på allt. Ni får veta mer inom en inte alltför avlägsen framtid. Det är en fruktansvärd sak som har hänt, oavsett om de gjorde ett misstag eller om det började som ett misstag och att det sedan gjordes ett till. Eller om någon gjorde något helt medvetet, sade Trump.


  • Publicerad:
    2020-05-02 11:10