USA. Personen som pekas ut som rådgivare till Donald Trump är Michael Flynn, som likt Trump utmärkt sig med sin kritik av rådande amerikansk utrikespolitik när det kommer till bland annat Ryssland, Syrien och IS. Detta samtidigt som den ledande neokonservativa juden Robert Kagan, som ett svar på Trumps framgångar i det republikanska primärvalet, nu valt att lämna Republikanerna och istället förespråka Hillary Clinton som president.

michael flynn

Michael Flynn.

Enligt flera källor till nyhetsbyrån Reuters så har Donald Trump i hemlighet den före detta underrättelsechefen Michael Flynn som en av sina informella utrikespolitiska rådgivare, där Flynn specifikt ska ha framfört tanken att USA bör arbeta närmare med Ryssland i internationella säkerhetsfrågor. Flynn var tidigare mellan 2012 till 2014 chef för Defense Intelligence Agency (DIA), som är den amerikanska militärens egna underrättelsetjänst, och han har gjort sig känd både för sin pro-ryska hållning och för sina avslöjanden om IS.

Trumpkampanjen, som tidigare utlovat en lista på presidentkandidatens utrikespolitiska rådgivare, valde dock här att inte besvara Reuters frågor om Flynn, där även Flynn själv vägrade att svara på några frågor. En nära medarbetare till Flynn säger samtidigt till Reuters att Flynn inte arbetar för någon, men att han har varit i kontakt med flera presidentkandidater, däribland Trump.

Det som särskiljer Trump från andra presidentkandidater är däremot att Trump uttalat sig positivt om Vladimir Putin och uttryckt en vilja till samarbete i Syrien mot bl.a. IS, till skillnad från andra kandidaters demonisering av Ryssland och dess ledare, där etablissemangskandidater som Hillary Clinton och Marco Rubio istället framfört idén om att utmana ryskt flyg i Syrien med en flygförbudszon för att kunna störta president Bashar al-Assad.

Michael Flynn, som avgick från sin post som underrättelsechef ett år i förtid, har utmärkt sig i flera tidigare sammanhang, där han i en intervju till den ryska statstelevisionen Russia Today uttalat att USA och Ryssland bör samarbeta i Syrien mot IS. Han ska också ha deltagit på en stor bankett tillsammans med Putin i slutet på förra året, där man firande just Russia Today. Till den tyska tidningen Der Spiegel så ska han likt Trump vidare ha beskrivit invasionen av Irak som ett misstag som resulterade i IS. Han rönte också stor uppmärksamhet när han i en omtalad intervju med den arabiska tv-kanalen al-Jazeera bekräftade det DIA-dokument från 2012, där det uttryckligen framgick att oppositionen i Syrien primärt utgjordes av salafister, Muslimska brödraskapet och IS föregångare AQI.

I dokumentet stod även att stödet till denna opposition skulle kunna resultera i utropandet av ett islamistiskt rike i östra Syrien (likt det kalifat IS senare skulle utropa). Det var precis detta som oppositionens understödjare (inklusive de i Väst) önskade sig, för att bryta den framväxande iranska maktaxeln i Mellanöstern. I samma intervju så beklagade Flynn samtidigt att det i hans arbetsuppgifter då endast ingick att presentera underrättelser, men att det sedan var ett ”avsiktligt beslut” av Obama-administrationen att ignorera de underrättelser och varningar Flynn lagt fram och istället fortsätta understödja den islamistiska oppositionen mot Assad.

Specifikt det neokonservativa lägret har här också haft ett stort inflytande inom både Republikanerna men också på amerikansk utrikespolitik i de frågor där Trump och Flynn nu utmanar. Och som ett svar på Trumps framgångar i det republikanska primärvalet, så valde i dagarna den inflytelserika neokonservativa juden Robert Kagan (gift med judinnan Victoria Nuland som är känd för sin inblandning i Ukrainakuppen) att ta kraftigt avstånd från Trump i en krönika i tidningen Washington Post.

Kagan beskyller här det republikanska etablissemanget för att själva oavsiktligt ha banat vägen för Trump, genom att av maktpolitiska skäl tidigare ha underblåst det populistiska missnöje, som Trump sedan kunnat kapa och uppfylla. Kagan säger sig därför nu inte längre tillhöra Republikanerna, som han med Trump anser vara bortom räddning, men där han ändå anser att landet fortfarande går att rädda. Detta genom att likt honom istället rösta på demokraten Hillary Clinton.

Källa:
Trump being advised by ex-U.S. Lieutenant General who favors closer Russia ties


  • Publicerad:
    2016-02-28 19:55