USA. Efter gårdagens amerikanska ”supertisdag” lutar det åt att det blir republikanen Donald Trump och demokraten Hillary Clinton som kommer att stå mot varandra i presidentvalet som kommer i höst.

Donald_trump

Under tisdagen hade de amerikanska republikanerna och demokraterna primärval, eller nomineringsmöten som de också kallas för, i totalt fjorton delstater i USA. Just det stora antalet gör att man kallar det för ”supertisdagen”.

Efter gårdagen tycks det stå relativt klart att det blir demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump som kommer att mötas i slutändan i det stora presidentvalet som kommer i höst.

Båda två kammade hem vinsterna i sju delstater men Trump kan även ha vunnit i den åttonde delstaten Alaska. Rösterna där är ännu inte färdigräknade men stödet för honom där är starkt.

Trump höll under natten en presskonferens i Palm Beach i Florida där han talade om Clinton som en tuff motståndare men att hans chanser att kamma hem vinsten som president i höst är goda.

— Jag tror att vi kommer att vinna den 8 november, sa han och lovade att göra USA ”great again”.

Vidare sa presidentkandidaten att USA är ett land i kris där allt kan ”gå åt helvete” och att han kommer att se till att företag flyttar tillbaka sin produktion till USA igen. Han lovade även att sänka skatterna och skapa jobb. Om sina politiska visioner sa han bland annat att han till 100 procent säkerhet tänker bygga en mur mot Mexiko och att han ska få Mexiko att betala för den. Vidare sa han att skulle förstärka försvaret så att ”ingen, ingen vågar bråka med USA”.

— Jag kan ena detta land, sa han.

Mångmiljardären Donald Trump är känd för sina kontroversiella uttalanden då han bland annat ska ha lagt fram förslag om att neka muslimer inträde till USA. Han ska även ha kritiserat USA:s utrikespolitik i Mellanöstern och mot Ryssland. Han har också gjort ett flertal uttalanden där han varit mycket kritisk mot illegal invandring.

Till skillnad från Hillary Clinton, där sju av hennes största bidragsgivare är judar, har Trump bekostat sin egen kampanj och han menar att han inte är beroende av andra bidragsgivare.

Källor:
Analys: Trump och Clinton drar ifrån – men motståndarna ger inte upp
Donald Trump blev supertisdags vinnare


  • Publicerad:
    2016-03-02 10:31