STORBRITANNIEN. När ingen ville erkänna ett påstått ”antisemitiskt hatbrott” och inga bevis fanns så bestämde sig ett college under det anrika universitetet i Cambridge att kollektivt bestraffa alla sina studentföreningar.

Shlomo Roiter-Jesner är en av de två judar som ska ha blivit utsatt för ett ”antisemitiskt ofredande”. Han är nu nöjd med skolans disciplinära åtgärd, vilket innebär att alla straffas.

Två judiska studenter från Christ’s College, som tillhör det anrika University of Cambridge, påstod i november att de hade blivit utsatta för en antisemitisk ”hatattack” av studenter från ett av lärosätets studentföreningar.

Den påstådda attacken ska ha skett efter att Shlomo Roiter-Jesner och hans folkfrände, som har valt att vara anonym, ska ha besökt en fest som skolans atletiska föreningar ska ha anordnat.

— Det var en fest för endast inbjudna så vi gick ut, men i samband med detta så blev några individer mer fysiska och verbala när de såg våra kippor, berättar Roiter-Jesner för brittiska The Telegraph och fortsätter:

— Helt plötsligt började de ropa ”judar, stick härifrån!”. Vi försökte gå därifrån men de fortsatte att skrika åt oss.

Enligt Roiter-Jesners anonyme kamrat ska förövarna ha varit ”omkring sju stora och hotfulla män” som också ska ha ropat ”smutsiga judar, ni hör inte hemma här!”.

Efter att Christs College inledningsvis undersökt saken kunde man inte finna några bevis för att Shlomo med kamrat ska ha utsatts för något hatbrott. The Telegraph nöjde sig dock inte med detta utan skrev en artikel där man anklagade skolan för att ”mörka” det påstådda hatbrottet.

Detta har lett till att skolan har gjort en helomvändning och man menar nu att man gett en ”allvarligt missvisande bild” om att de judiska studenternas påståenden ska ha avvisats.

— Detta har orsakat betydande skada och förskräckelse hos studenterna som anmälde händelsen och bland andra i den judiska gemenskapen, förklarar Christs Colleges rektor Jane Stapleton till The Telegraph.

Det finns en videoupptagning från händelsen, som dock saknar ljud, varför man inte har kunnat leda i bevis att någon ska ha uttryckt sig antisemitiskt. Trots detta har man disciplinerat två studenter för att de ska ha ”använt svordomar”.

Ingen har heller velat erkänna den påstådda hatattacken, något som Christs College nu fördömer och menar bevisar att den verkligen har ägt rum. I ett pressmeddelande skriver skolan:

Det är djupt beklagligt att ingen medlem i de atletiska föreningarna har trätt fram för att ta på sig ansvar för ofredandet. Med tanke på detta samt det faktum att lärosätet har fastslagit att det förmodligen fanns substans i studenternas klagan, har det beslutats att, om inte någon skyldig erkänner ofredandet, så kommer förbudet för studentföreningar att hålla sociala aktiviteter utanför skolan att bestå fram till oktober 2019.

Shlomo Roiter-Jesner och hans anonyme folkfrände är nöjda med skolans beslut att kollektivt bestraffa studentföreningarna för det påstådda hatbrottet.

— Vi är tillfredställda med att Christs College nu är bekväma med att visa tilltro till vår berättelse genom att erkänna att antisemitiskt beteende förekom samt ta avgörande steg mot att förbättra deras disciplinära system, säger Roiter-Jesner till The Telegraph.

Källor:
Master of Cambridge college admits causing ’hurt’ to Jewish students over misleading anti-Semitism inquiry
Jewish students accuse Cambridge of hushing up anti-Semitic attack


  • Publicerad:
    2017-05-14 13:45