UTRIKES. Efter att det blev allmänt känt att över 1000 nordafrikanska män sextrakasserade ett flertal kvinnor har Köln nu vidtagit åtgärder för att händelsen inte ska upprepas. Bland annat ska man upprätta en uppförandekod som riktar sig till offren och inte till förövarna.

Det var senast igår som Nordfront rapporterade om hur 1000 män med nordafrikanskt utseende förvandlade Kölns tågstation till en krigszon under nyårsafton. Männen ska bland annat ha begått sexuella övergrepp, rån och minst en våldtäkt ska ha inträffat. Minst 80 anmälningar från kvinnor som blev utsatta för männens övergrepp ska ha kommit in till polisen.

— Männen omringade oss och började ta oss på rumpan och i skrevet. Ingen märkte något och ingen hjälpte oss. Jag ville bara därifrån, säger en av kvinnorna när hon ska beskriva situationen på tågstationen under nyårsafton.

Händelsen har nu fått stor medial uppmärksamhet runtom i världen och därför höll Kölns borgmästarinna Henriette Reker en presskonferens under tisdagen. Under konferensen meddelade Reker att en rad åtgärder kommer att vidtas för att en liknande händelse inte ska inträffa igen. Bland annat kommer man att införa så kallade uppförandekoder. Dessa kommer dock att gälla för offren och inte för förövarna.

— Vi kommer att sätta in preventiva åtgärder så att kvinnor och unga flickor kan skyddas från sådana händelser. Vi kommer att publicera uppförandekoder på nätet så att dessa unga människor kan vara bättre förberedda, proklamerade Reker.

I denna uppförandekod uppmanar Reker också kvinnor att hålla främlingar på en armlängds avstånd, att hålla sig till sina vänner och att be vittnen om hjälp om något skulle hända. Man kommer också att informera kvinnor om hur de bör klä sig för att undvika att hamna i en liknande situation igen.

Källor:
Ilska i Tyskland efter larm om övergrepp
Uppförandekoder införs i Köln – för tyska kvinnor men inte för arabiska män


  • Publicerad:
    2016-01-06 11:45