BULGARIEN. Polisstyrkor och invandrare har drabbat samman i Bulgarien kring landets största ”flyktingläger”.

Polisstyrkor bland annat bestående av kravallpolis har satts in efter att upplopp och våldsamheter uppstått i staden Harmanli. Bulgariens största flyktingläger är beläget på orten och under torsdagen gick över tvåtusen främlingar i konfrontation med polisen. Under oroligheterna sattes lägret i brand av de boende.

Cirka 250 poliser och brandmän fick kallas in för att hantera situationen enligt Nina Nikolova som är taleskvinna för den lokala polismyndigheten.

Trots att ”flyktingarna” har bränt bildäck, madrasser och möbler samt orsakat skada på byggnaderna i lägret så ska inga gripanden ha skett. Situationen uppges nu dock vara under kontroll.

Enligt rapporter ska upploppet ha orsakats av att myndigheterna placerat lägret i karantän. Detta efter att smittsamma hudsjukdomar ska ha upptäckts bland de främlingar som huseras på platsen. Beslutet om karantän kom som ett resultat av att lokalinvånare protesterat mot att migranterna tillåts sprida sådana sjukdomar.

Politiskt korrekta krafter i landet, däribland Bulgarian Refugee Agency som ansvarar för lägret, hävdar dock att påståendena om smittsamma sjukdomar är falska.

Angående våldsamheterna så menar Korneliya Ninova, som är ledare för Bulgarian Socialist Party (BSP) att det är regeringens fel.

— Vi har varnat för problemen, inklusive hälso- och rutinfrågorna under en lång tid. När de [myndigheterna, reds. anm] ignorerar problemen och bara skryter om hur mycket arbete de har genomfört, så blir detta det resultat man bör vänta sig, sa Ninova till medierna, enligt FOCUS News Agency.

Bulgarien har skärpt sina gränskontroller på senare tid för att få bukt med massinvandringen. Man har rest ett säkerhetsstängsel mot gränsen till Turkiet samt omhändertagit 17 000 migranter sedan årets början. Nationalister i landet har nyligen anordnat flera protester mot det pågående fenomenet med påpekandet att Bulgarien ej kan uppehålla de som tar sig in

Källa:
2,000 migrants clash with police, set Bulgaria’s largest refugee center on fire (VIDEO)


  • Publicerad:
    2016-11-25 11:15