SVERIGE. En förundersökning ska nu reda ut ifall Kommunal mutat utrikesminister Margot Wallström.

Polisen utreder nu Sveriges utrikesminister, socialdemokraten Margot Wallström, för korruption då det misstänks att hon blivit mutad av LO-fackföreningen Kommunal.

Misstanken gäller en lägenhet som Wallström fått av Kommunal efter att hon tillträdde posten som utrikesminister.

— Först kommer jag att utreda om ett brott är begånget och i samband med det också om det finns någon som kan anses vara skäligen misstänkt, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

I grund och botten kommer förundersökningen som öppnats alltså försök att reda ut om någon eller några på Kommunal haft för avsikt att muta Wallström och ifall det ska anses som att hon tagit emot en muta i och med att hon bor i lägenheten hon fått av facket.

”Det är både de senaste dagarnas uppgifter i medierna och anmälningar från allmänheten som fått åklagaren att agera”, uppger Sveriges Radio.

Kommunal vägrar att svara på frågor om utredningen men både facket och Wallström säger i kortfattade uttalanden att de välkomnar en utredning då de inte har något att dölja. Statsminister Stefan Löfven försvarar fortfarande Wallström och säger att hon inte kommer ta en timeout.

Från och med den 13 januari har Aftonbladet genomfört en granskning av Kommunal där tidningen inledningsvis kunde avslöja att organisationen som ska kämpa för kommunalt anställda personers ekonomiska intressen har förlorat 320 miljoner kronor på att driva krog- och konferensverksamhet. Aftonbladet har också avslöjat att Kommunal anordnar tillställningar där porrstjärnor och kändisbögen Tony Irving dansar nakna på scen. Även uppgifter om att facktoppar fått bostäder bekostade av Kommunal har kommit fram.

Aftonbladets pågående granskning av Kommunal kan följas här.

Källa:
Förundersökning om Wallströms lägenhet


  • Publicerad:
    2016-01-20 12:25