USA. En 27-åring som med flit körde sin lastbil in i en 55-årig mans motorcykel och dödade honom åtalas nu för hatbrott. 27-åringen uppgav i förhör att han var arg på president Trump och därför ville köra ihjäl en specifikt vit person.

Den 27-årige Daniel Navarro som greps den 3 juli åtalades på torsdagen för att ha kört ihjäl den 55-årige Philip Thiessen i staden Taycheedah i den amerikanska delstaten Wisconsin.

Enligt åtalet ska Navarro ha erkänt att han med flit styrt sin lastbil in i Thiessens motorcykel. 55-åringen dog på platsen

Vid förhör uppgav Navarro att han var arg på den amerikanske presidenten Donald Trump och därför hade bestämt sig för att köra ihjäl en specifikt vit person. I åtalet står: ”Navarro uppgav att om Trump och vita människor kommer att skapa en värld som vi lever i så har han inget val och människor kommer att behöva dö”.

Navarro berättade att han valt att köra på en motorcyklist istället för någon i en bil eftersom ”han ville att personen skulle dö och inte bli förlamad”.

Enligt åtalet ska Navarro förutsatt att Harley-kulturen består av vita rasister. Polisens utredare hittade dock inte något bevis för att offret varit inblandad i någon ”rasistisk” verksamhet.

I stället kom man fram till att Philip Thiessen var en tidigare marinsoldat, polis och ofta hjälpte till i ett lokalt soppkök som volontär.

Det uppsåtliga mordet rubriceras därför som hatbrott.


  • Publicerad:
    2020-07-11 18:15