UTRIKES. Efter USA:s oväntade militära attack mot en regeringskontrollerad flygbas i Syrien har världssamfundet delats i sina reaktioner efter attacken.

Efter att det västerländska etablissemanget under veckan unisont beskyllt Syriens regering för att ha utfört en misstänkt kemvapenattack i Idlib-området i landets norra delar attackerades Syrien i natt av USA.

Attacken utgjordes av 59 kryssningsrobotar riktade mot en regeringskontrollerad flygbas utanför Homs varifrån den påstådda kemvapenattacken ska ha utgått och uppges ha dödat minst sex människor.

Förutom dödsfall och materiell skada har Donald Trumps oväntade helomvändning även skapat starka reaktioner i världssamfundet. Inte helt oväntat reagerade Syriens president Bashar al-Assad kraftigt mot attacken, som han kallade för ”hänsynslös, oansvarig och kortsiktig”. Dessutom påpekade han att motiven för attacken inte är grundade i fakta. Syrien har nämligen kategoriskt förnekat att de medvetet utfört attacken, i stället menar de att dödsfallen uppkommit efter att de bombat en terroristkontrollerad fabrik som tillverkade kemiska vapen.

Att ingen utredning utförts som kan bevisa vem som låg bakom den misstänkta kemvapenattacken är något som också Syriens allierade Ryssland reagerat på. Bland annat sa landets president Vladimir Putin redan innan USA:s attack i en kommentar riktad till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att det ”oacceptabelt” att göra grundlösa anklagelser mot någon innan händelsen blivit opartiskt utredd.

Ryssland har under dagen kallat till ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera attacken, som de menar var en ”aggression mot en suverän nation” som ”bryter mot internationell lag”.

Länder som stöder USA:s attack mot Syrien är bland andra Frankrike, Storbritannien, Turkiet och Israel. Även Sveriges moderata oppositionsledare Anna Kinberg Batra hyllar attacken, medan den socialdemokratiske utrikesministern Margot Wallström är mer försiktig och påpekar även hon att den kan bryta mot internationell lag.

Källor:
Wallström: Vi förstår frustrationen
Putin to Netanyahu: Unacceptable to Make ’Groundless Accusations’ on Syria Chemical Attack 
US missile strike in Syria: What we know so far about target, victims & reactions


  • Publicerad:
    2017-04-07 20:15