SKELLEFTEÅ. Under långfredagen anordnades en fotbollsturnering i Eddahallen i Skellefteå. Vid något skede utbröt bråk där både publik och spelare var inblandade. Polis tillkallades och nu är flera personer misstänkta för misshandel.

Under långfredagen utbröt vilt slagsmål när ”ensamkommande” spelade fotboll i Eddahallen i Skellefteå.

Det är något oklart exakt vem som anordnade fotbollsturneringen i Eddahallen i Skellefteå, men enligt vad som verkar som en ursprunglig rubrik i en SVT-artikel om händelsen så rör det sig om så kallade ensamkommande. Metalänken till artikeln ”Ungdomar inblandade i stora fotbollsbråket” är nämligen http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/turnering-for-ensamkommande-sparade-ur, men det finns inget i artikeltexten som i skrivande stund bekräftar detta.

Skärmdump från svt.se.

Enligt uppgifter ska dock cirka 200 personer ha befunnit sig i Eddahallen när ett vilt slagsmål uppstod där både publik och spelare ska ha varit inblandade.

— Av olika anledningar så hade flera spelare i de två lagen hamnat i luven med varandra. Det slutade med att det uppstod slagsmål mellan flera personer på planen, berättar Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Umeå till lokaltidningen Norran.

Jari Kiemunki, som under gårdagen var jourhavande förundersökningsledare i Västerbotten, berättar för SVT att det var en ”väldigt rörig situation” i Eddahallen när polisen kom på plats och att det tog 40 minuter för dem att få kontroll över situationen och tömma hallen på människor.

— Tydligen höll ett lag på att förlora och laget började misstycka i slutet av matchen. Sedan eskalerade det och slutade i slagsmål mellan lagen och folk från läktaren, berättar Kiemunki.

Vem som anordnat fotbollsturneringen är som nämndes ovan ett stort mysterium. Men enligt lokaltidningen Norran tycks det ha varit anordnat av privatpersoner och ingen officiell turnering. Norran skriver:

Från Västerbottens Fotbollförbund [sic!] påpekas att man inte hade gett tillstånd till matcherna som spelades i Eddahallen på långfredagen.

Nordfront har försökt att nå både Eddahallen och Västerbottens Fotbollsförbund för att försöka komma till botten med vad som riktigt försiggick under långfredagen och vad det innebär att fotbollsförbundet ”inte hade gett tillstånd” till matcherna, dock utan framgång.

Till SVT bekräftar dock polisen att spelarna var ”under 18 år”, vilket stärker misstankarna om att det var ”ensamkommande” som spelade fotboll och slogs med varandra.

Nordfront valde istället att kontakta Västerbottenspolisens RLC-befäl Michael Toft, vars uppgift är att svara på frågor kring pågående händelser i Västerbottens län medan kommunikatörerna på Västerbottenspolisens mediecenter är lediga. Han kunde dock inte ge någon mer information än vad som framkommit i media, utan berättade bara att det i slutändan handlade om sammanlagt tre målsäganden. I övrigt hänvisade han till jourhavande förundersökningsledare i Västerbotten. Något direktnummer ville han dock inte ge, då han menade att det behövdes ett ”medienummer”.

Efter många om och men fick Nordfront även tag i Mats Bruhn, som under lördagen var jourhavande förundersökningsledare i Västerbotten. Till skillnad från hur han verkar ha uppträtt när Norrans journalist pratade med honom så var Bruhn dock väldigt stressad och något misstänksam, så någon längre utfrågning i ärendet kunde tyvärr inte bli aktuellt.

Får jag fråga dig, vilket telefonnummer har du ringt nu? inledde Bruhn samtalet.

Efter att Bruhn fått förklarat för sig att det var polisens växel som kopplat samtalet efter förfrågan om jourhavande förundersökningsledare i Västerbotten så accepterade Bruhn att svara på frågor, med villkoret att det skulle gå fort.

Stämmer det att det var en fotbollsturnering för ensamkommande?

Det stämmer att det var en fotbollsturnering för ett HVB-hem, ja.

Vet du vem som hade arrangerat det hela?

Nej.

Egentligen hade jag väl bara en fråga till då. Norran skrev någonting om att ”Från Västerbottens fotbollsförbund påpekas att man inte hade gett tillstånd till matcherna som spelades på Eddahallen under långfredagen”. Vad exakt innebär det, är det något du har koll på?

Vet du, får jag bara fråga. Vilken tidning representerar du?

Nordfront.

Nordfront. Nej… Och vad var din fråga?

På Norran står det: ”Från Västerbottens fotbollsförbund påpekas att man inte hade gett tillstånd till matcherna som spelades på Eddahallen under långfredagen”. Vad innebär det?

Det är nog en fråga du måste ställa till dem.

Innan samtalet avslutades ville Bruhn också återigen få bekräftat namnet på personen som ringde samt att samtalet ringdes å Nordfronts vägnar.

Utredningsläget tycks också komplicerat på grund av den kaosartade situation som verkar ha uppstått i Eddahallen och därför har polisen hållit förhör med de inblandade under dagen.

— Det var helt omöjligt för oss att hålla förhör i den miljön. Det kommer bli ett digert utredningsarbeta för oss. Vi måste försöka identifiera massa personer och ta reda på vilka som slogs och vilka som är målsägande. Sen ska vi börja förhöra målsägande, berättar Jari Kiemunki till SVT.

Under natten ska det även ha brunnit fem bilar på en parkering vid Stackgatan i Skellefteå, inte långt ifrån där just ett HVB-hem för ”ensamkommande” ligger. Ifall det finns någon koppling till konflikten över fotbollsmatchen är dock oklart.

Källor:
Ungdomar inblandade i stora fotbollsbråket
Spelare började slåss under fotbollsmatch
Tumult i Eddahallen: Bråk mellan två lag – flera blev skadade
Flera bilar brann i Skellefteå


  • Publicerad:
    2017-04-15 18:03