SKOLAN. Enligt en lärare, som lämnat ett vittnesmål via Katerina Janouch, är situationen för de som undervisar ”ensamkommande afghaner” besvärlig. Afghanerna blir hotfulla när de inte får de betyg de vill ha och det är därför inte ovanligt att lärarna ger ”snällbetyg” åt afghanerna av rädsla för repressalier.

Afghaner i sin naturliga hemvist. Foto: Goosemountains (CC BY 2.0)

I ett inlägg på sin blogg låter nu författaren Katerina Janouch en lärare, som vill vara anonym, berätta sin historia. Läraren vittnar om en besvärlig situation som uppstått, inte minst genom den så kallade ”gymnasieamnestin” då vuxna män utan asylskäl – till övervägande delen så kallade ”ensamkommande afghaner” – tagit plats i våra skolor bland vanliga gymnasieungdomar.

— Det är ju inte på grund av nazister jag har överfallslarm som lärare i skolan, utan på grund av att jag undervisar ”ensamkommande afganska män”, säger den anonyme läraren.

Läraren berättar att arbetet numera innebär allvarliga risker för liv och hälsa, och att den ständiga oron inte minskat sedan en pensionerad lärare i Kil mördades av en ensamkommande afghan.

— När “mina” afghaner inte får de betyg de vill ha, blir de som galna. Jag är rädd för den här aggressiviteten. Det värsta är att de blir uppbackade av sina politiskt korrekta kontaktpersoner. De är väldigt stridiga och hotfulla. De skriver till mig och hotar mig. På grund av detta är det många lärare som ger ”snällbetyg” till dessa ensamkommande så att de får stanna i landet.

Enligt läraren är de flesta afghanerna fåraherdar, varav många inte ens tidigare har gått i skolan. De har placerats på gymnasiet eftersom man inte velat ha vuxna män bland barnen i de lägre årskurserna.

Läraren berättar ävan att det går otroligt mycket pengar till de ensamkommande afghanerna. Trots de höga skattenivåerna får inte svenska ungdomar med diagnoser och LSS-behov hjälp och boende som de har rätt till, däremot får ”flyktingbarnen” hjälp:

— Men nya bostäder finns åt de ensamkommande i kommunen, hur många som helst. De blir placerade i alla lägenheter. Jag blir så upprörd över den diskriminering mot landets medborgare som så öppet sker i samhället.

Läraren avrundar med att säga det finns så mycket att berätta, att skrika ut till folk, att en bekants dotter varit med om en gruppvåldtäkt där förövarna var utlänningar men där man förlorade i rätten.

— Vi lärare är ett folk som kokar av ilska, ska du veta. ”Det tysta folket” kallar jag oss för, alla vi som inget vågar säga för att vi inte vill bli utpekade som rasister. De flesta är väldigt politiskt korrekta och sväljer ner sina känslor och tiger. ”Det tysta folket” kokar, men vågar ingenting säga.

Källa:
Rapport från en lärare: “Afghanerna blir hotfulla, slår i väggar, skakar av ilska för att de inte får de betyg de vill ha”


  • Publicerad:
    2019-07-10 20:15