Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Afghan får 14 års fängelse och livstids utvisning efter rånmord på 89-årig kvinna

Av Redaktionen, 2018-03-27
redaktionen@nordfront.se

NORSJÖ. Motivet tros ha varit pengar när den förment 21-årige Amir Amiri i oktober förra året mördade 89-åriga Helga i ett soprum i Norsjö. Den dömde afghanen får straffrabatt på grund av låg ålder och döms till 14 års fängelse.

Expressen har valt att publicera namn och bild på mördaren Amir Amiri, som påstås vara 21 år gammal. Skärmbild: expressen.se.

Det var den 14 oktober förra året som 89-åriga Helga hittades brutalt mördad i ett soprum i centrala Norsjö, som ligger i Västerbottens inland. En omfattande polisutredning drogs snabbt igång och man kunde snart gripa en lokal afghan vid namn Amir Amiri med misstanke om att han låg bakom dådet.

— Utifrån rättsmedicinsk obduktion kan det konstateras att kvinnan blivit mördad kort tid innan hon anträffades. Den misstänkte personen har setts i nära anslutning till platsen när mordet ska ha ägt rum. Det finns för närvarande ingen naturlig koppling mellan honom och den avlidna kvinnan, sade kammaråklagare Petra Lundberg i ett pressmeddelande från Åklagarkammaren i Umeå i samband med Amiri häktades.

Den påstått 21-årige afghanen har hela tiden nekat till anklagelserna och hans försvarare Linda Sundlöf har under rättegången försökt att slå hål på åklagarens tidslinje över brottet. Men tack vare flertalet vittnen och övervakningskameror anser tingsrätten att åklagarens beskrivning av händelseförloppet stämmer.

Strax innan hon hörde skrik och glaskross från soprummet så observerades också både Amiri och Helga gå mot soprummet av ett vittne. Hans rörelsemönster under tiden fram till mordet på Helga tyder enligt tingsrätten starkt på att han observerat henne på ICA och därefter följt henne ända in till soprummet, där han genom våld mot bland annat Helgas ansikte och genom att hugga henne med ett vasst föremål i lungorna bragte henne om livet.

Tack vare att Amiri fastnat på övervakningskameror både före och efter mordet har man också kunnat konstatera att han under tiden har bytt både kläder och skor. På ett par sockar i Amiris lägenhet har man återfunnit 89-åriga Helgas blod, men de skor som han sågs bära innan mordet har man inte kunnat återfinna. Amiri visade förvisso stort intresse för soprummet efter mordet, men då varken polis eller ambulanspersonal släppte in honom så finner tingsrätten det osannolikt att hans sockar ska ha kommit i kontakt med Helgas blod på annat sätt än att han befunnit sig i soprummet tillsammans med henne innan hon upptäcktes.

Med tanke på att mordet inte föregicks av någon konflikt eller provokation, att offret var en äldre dam som attackerades nära hennes eget hem och att inga förmildrande omständigheter i övrigt gick att finna i motivet så anser Skellefteå tingsrätt att straffvärdet uppgår till 16 års fängelse. Men med tanke på att Amir Amiri vid brottstillfället inte hade fyllt 21 år får han straffrabatt och döms därmed till 14 års fängelse.

Enligt åklagarens yrkan utvisas han också från Sverige på livstid och får aldrig mer återvända.

Källa:
Skellefteå tingsrätt, 2018-03-27, B 1141-17


  • Publicerad:
    2018-03-27 16:00