FÖRINTELSEN. Den 90-årige amerikanske medborgaren Joseph Hirt har under flera år rest runt bland skolor och berättat sagor om hur han suttit i koncentrationsläger under Andra världskriget. Nu har dock en lärare som lyssnade på hans berättelse avslöjat Hirt som en lögnare.

auschwitz

Juden Joseph Hirt har gjort karriär på att ljuga om sin tid i ett tyskt koncentrationsläger. Det var 2006, efter att ha uppmärksammats i tidningen ”Philadelphia’s Inquirer newspaper”, som Hirt började resa runt bland skolor och föreläsa om sina sagoberättelser om Andra världskriget.

Enligt Hirt växte han upp i en judisk familj i Polen. 1941 menar Hirt att han kidnappades och skickades till det tyska arbetslägret Auschwitz där han fick registreringsnumret I94517 intatuerat på armen.

Under sin tid i arbetslägret ska han ha undkommit de beryktade gaskamrarna ”eftersom han identifierade sig som sjuksköterska och sattes i arbete av en läkare som själv var en fånge”. Året därpå hade han förvandlats till ”ett skelett med skinn” vägande tjugo kilo. Tack vare sin ringa vikt lyckades han därför kravla under de elektriska staketet och fly ut i friheten. Hirt brukar under sina föreläsningar visa upp en bild på en utmärglad man liggandes på en bår och hävda att det är han själv.

Hoax

En historielärare vid namn Andrew Reid bestämde sig efter att ha lyssnat på föreläsningen att göra lite efterforskning kring Hirts tid i Auschwitz. Vad han fann var att Hirt internerats nära krigsslutet. Detta kom han fram till genom att ta del av information från Auschwitz-Birkenau stadsmuseum och det är Hirts tatuering på vänster underarm som avslöjat lögnerna. Interner i arbetslägret tatuerades först på vänster underarm 1943 och Hirts registreringsnummer tillhör en polsk jude som internerades 1944.

Källa:
Another “Holocaust Survivor” Hoax Exposed


  • Publicerad:
    2016-06-13 20:30