Kulturhöst
2024-10-15 09:00
INRIKES. Bostadsbolaget Signalisten chockhöjer hyrorna på sina bostäder i Solna på grund av kommande renoveringar. Många äldre kommer inte att ha råd med hyran och tvingas därför att flytta.
Det kommunala bostadsbolaget Signalisten kommer att höja hyrorna på sina bostäder i Solna med 60 procent, detta på grund av att man ska renovera många av bostäderna, skriver Hem & Hyra.
Renoveringar som kategoriseras som underhåll av bostäder betalas av hyresvärden, det kan handla om renoveringar av elledningar, värmesystem eller stammar. Om renoveringen däremot höjer standarden på boendet kan hyresgästen behöva betala mer i hyra.
I detta fall kommer bostadsbolagen att göra stambyten i fastigheterna, där man anser att man även måste riva ut och bygga nya kök i fastigheterna, något som hyresgästföreningen inte håller med om. Hyresgästföreningen menar att det går att göra renoveringen utan att byta ut köken.
Om bostadsbolaget ändå får sin vilja igenom kommer de nya köken att höja standarden på bostäderna och således höja hyran för hyresgästerna. En sådan höjning kommer att resultera i att de många äldre som bor i området, tvingas att flytta därifrån.
— Det här är en katastrof för alla oss äldre. Att packa och flytta i min ålder är ett elände. Jag kan inte ens föreställa mig det, berättar hyresgästen Blanka Enlund, som är 83 år gammal. Hon har varit hyresgäst hos Signalisten i 37 år.
— Jag känner familjerna i det här huset. Nu kommer vi kanske inte kunna fortsätta att bo nära eller i samma hus. Att i min ålder skaffa nya vänner är inte lätt, säger Enlund.
— Signalisten driver en socioekonomisk utrensning. Många orkar inte två flyttar och vet att de inte klarar av de nya dyra hyrorna. Vi känner oss totalt överkörda, säger Jan Bagge, som även är engagerad i den lokala hyresgästföreningen.
Han tycker att det är viktigt att protestera mot Signalisten, speciellt med tanke på att det är ett kommunalt bostadsbolag. Redan för ett år sedan började hyresgästerna protestera. Man har kontaktat politiker, samlat in namnunderskrifter, skrivit insändare och hållit möten.
— Vi kommer inte att ge oss. Det är inte okej att jaga folk från hus och hem, konstaterar Bagge.