INRIKES. I en artikel citerar Dagens Nyheter ur en satirartikel med rubriken ”Trump varnar för att Clinton kommer rigga debatt genom att använda fakta”. Efter faktatabben har nu tidningen gått ut med en rättelse.

Peter Wolodarski är chefredaktör på Bonnier-ägda Dagens Nyheter -- en position som han utnyttjar för att hetsa till världskrig mellan vita folkslag.

Juden Peter Wolodarski är chefredaktör på Bonnier-ägda Dagens Nyheter.

Det var i måndags som den judiska tidningen Dagens Nyheter (DN) publicerade en artikel med rubriken ”100 miljoner följer första tv-duellen”. Bland annat skrev DN:s korrespondent att Donald Trump tagit medierådgivning från bland andra Fox-grundaren Roger Ailes och att hans kampanjteam arbetar med en detaljerad ”psykologisk profil” av Hillary Clinton, som bland annat bygger på analyser av videoklipp och framträdanden.

Faktakoll prioriteras inte lika högt”, skriver artikelförfattaren följt av citatet:

’Crooked Hillary’ kommer att peta in små bitar av fakta hela kvällen, och på så vis rigga hela grejen”, sa Trump vid ett kampanjmöte i Colorado häromdagen och använde det epitet han brukar ge Clinton, ’Ohederlig’.

Det har dock framkommit att citatet som DN använt sig av i själva verket kommer från en artikel, ursprungligen publicerad i den amerikanska tidskriften The New Yorker, och som är skriven av satirikern och komikern Andy Borowitz.

Efter att DN:s faktatabbe uppmärksammades har nu tidningen gått ut med en rättelse.

rattelse

Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, skriver till Jack Werner som uppmärksammade faktafelet att tabben nu är borttagen och att händelsen är väldigt ”pinsam” och ”ska inte kunna hända”.

Även Bonnier-tidningen Expressen publicerade ett faktafel förra veckan som fick stor uppmärksamhet. Tidningen hänvisade då till en sydafrikansk satirartikel som resulterade i att Expressen felaktigt skrev att nobelpristagaren Desmond Tutu hade avlidit, när han i själva verket vårdades på sjukhus.

Källor:
DN:s faktatabbe – citerade ur satirartikel
Så tog Expressen livet av Desmond Tutu
Trump Warns That Clinton Will Rig Debate by Using Facts


  • Publicerad:
    2016-09-27 10:55