MALMÖ. Idag föll domen mot nationalisten Andreas Carlsson som stått åtalad för bland annat misshandel av den ökände vänsterextremisten Showan Shattak och mordförsök på en av hans kumpaner i samband med en konfrontation på Möllan i Malmö för två år sedan. Carlsson döms till tre års fängelse för två fall av grov misshandel medan den medåtalade 29-åringen frias helt.

Bild på Andreas Karlsson som fortfarande sitter häktad i väntan på dom.

Bild på Andreas Karlsson som nu frikänts för mordförsök.

Efter den uppmärksammade rättegången mot nationalisten Andreas Carlsson och en medåtalad 29-åring, som åtalats för en ”nazistattack” mot en grupp feminister i Malmö för två år sedan, har frågetecknen kring vad som egentligen hände på Möllan den kvällen varit många . Nordfront har i flera artiklar undersökt omständigheterna kring fallet och försökt klargöra dessa.

Sammanfattningsvis kan man säga att vänsterextremisten Showan Shattak, som tycks ha ådragit sig flest skador, och hans kamrater för det första inte alls är några oskyldiga ”feminister” och de tycks inte heller helt oprovocerat attackerats av ”nazister” då deras berättelser är både orimliga och motsägande. De åtalades berättelser om att de blivit överfallna av vänsterextremisterna och endast nyttjat nödvärn har däremot varit samstämmiga, vilket tyder på att åklagarens gärningsbeskrivning som bäst är ofullständig. Läs mer om det här.

Nadim Balbaaki till vänster och Showan Shattak.

Nadim Balbaaki till vänster och Showan Shattak.

Idag föll alltså domen mot de två åtalade. 29-åringen stod åtalad för mordförsök på Showan Shattak och misshandel av en annan man. Åklagaren yrkade på 8 års fängelse men 29-åringen frias helt då tingsrätten anser att uppgifter från huvudvittnet Nadim Balbaaki ska ”behandlas med försiktighet” då denne är nära vän med Shattak. Dessutom menar tingsrätten att det är uppenbart att vittnet undanhållit väsentlig information för domstolen.

Rådman Anders Granholm, som är ordförande i målet motiverar frikännandet så här:

— Showan Shattak har råkat ut för något förfärligt. Han har slagits i skallen eller fått något slaget i skallen som inneburit att ett ben i skallen gått sönder och fått en hjärnblödning och det handlar om att reda ut hur han har fått den här skadan. Vi har funnit att vi inte kan reda ut att den har åsamkats av den person som har åtalats för att ha åsamkat skadan.

Andreas Carlsson stod åtalad för misshandel av Shattak, mordförsök på ytterligare en man och grov misshandel av en kvinna. Åklagaren yrkade även här på 8 års fängelse, men tingsrätten ogillar åtalet om mordförsök och dömer istället Carlsson för två fall av grov misshandel till tre års fängelse. Han ska även betala över 200 000 kronor i skadestånd till två av offren. Shattak får dock inte ett öre.

showan_shattak_revolutionära_fronten

Våldsvänstern har inte varit sena till att utnyttja det uppmärksammade fallet i propagandasyfte.

Diverse media ska utan framgång ha försökt nå Shattak för ett uttalande, men till Aftonbladet ska han ha hälsat att han mår dåligt över domen och inte orkar uttala sig. Hans målsägandebiträde Jesper Montan säger dock till TT att det är ”väldigt olyckligt”.

— Men samtidigt är det så att inga pengar i världen kan ge ersättning för det lidande han har gått igenom, konstaterar han också.

Domen ses som ett stort nederlag för åklagaren Jenny Lindell som låter hälsa att det inte är uteslutet att domen kommer att överklagas.

Källor:
Dom från Malmö tingsrätt
Frias för mordförsök på Showan Shattak
Ingen fälld för mordförsök på Möllan
Båda nazisterna åtalas för Möllanattacken


  • Publicerad:
    2016-07-22 15:40