UTRIKES. Den svenska nationalisten Andreas Carlsson som misstänks för ”mordförsöket” på vänsterextremisten Showan Shattak kommer nu att utelämnas till Sverige.

carlsson

Det var i mars 2014 som svenska nationalister hamnade i ett knivbråk med ett gäng vänsterextremister i Malmö. En av vänsterextremisterna var Showan Shattak, från organisationen Revolutionära Fronten, skadades allvarligt under bråket.

En av de inblandade nationalisterna var Andreas Carlsson, som senare efterlystes av polisen misstänkt för mordförsök. Förutom efterlysningen av Carlsson så häktades två nationalister och ytterligare en var misstänkt för försök till mord men försattes på fri fot.

När polisen inte kunde få tag på Carlsson i Sverige efterlyste man honom internationellt då man misstänkte att han kunde ha rest till Ukraina. Sedan händelsen gäckade Carlsson polisen flera gånger genom olika inlägg på sin Facebook-sida. Bland annat ska han bara några dagar efter händelsen ha skrivit:

Insatsstyrkan stormade mitt boende med dragna vapen tidigare i dag fick jag höra, men då jag förutsåg detta så är jag på rörlig fot just nu. Polisen agerar inte på bevis och vittnesmål. De agerar pga media och politikers tryck.

I november 2015 greps Carlsson och har sedan dess suttit fängslad i Ukraina. Under fredagen rapporterade dock flera medier om att beslut har fattats om att Carlsson ska utelämnas till Sverige. När detta kommer att ske är dock oklart, men troligtvis innan februari månad är slut.

Andreas Carlssons advokat, Theodor Nordenadler, säger att Carlsson förnekar brott och att man kommer att yrka på att han ska försättas på fri fot när nästa häktningsförhandling äger rum.

Källor:
Svenske nazisten ska utlämnas till Sverige
Misstänkt för mordförsök lämnas ut


  • Publicerad:
    2016-02-20 09:15