UTRIKES. Andreas Carlsson som varit internationellt efterlyst misstänkt för ”mordförsöket” på Showan Shattak 2014 har nu gripits. Han greps i Ukraina och det pågår nu en häktesförhandling mot honom där.

I mars 2014 hamnade svenska nationalister i knivbråk med ett gäng vänsterextremister i Malmö. En av vänsterextremisterna var Showan Shattak, från organisationen Revolutionära Fronten, som skadades allvarligt under bråket. En av de inblandade nationalisterna var Andreas Carlsson som senare efterlystes av polisen misstänkt för mordförsök. Förutom efterlysningen av Carlsson så häktades två nationalister och ytterligare en var misstänkt för försök till mord men försattes på fri fot.

När polisen inte kunde få tag på Carlsson i Sverige efterlystes han även internationellt då man misstänkte att han kunde ha rest till Ukraina. Sedan händelsen har Carlsson flera gånger gäckat polisen genom olika inlägg på sin Facebook-sida. Bland annat ska han bara några dagar efter händelsen ha skrivit:

”Insatsstyrkan stormade mitt boende med dragna vapen tidigare i dag fick jag höra, men då jag förutsåg detta så är jag på rörlig fot just nu. Polisen agerar inte på bevis och vittnesmål. De agerar pga media och politikers tryck.”

Ukrainsk polis har nu gripit Carlsson och det pågår en häktesförhandling mot honom i och med den internationella efterlysningen. På Utrikesdepartementet känner man till att han är frihetsberövad.

— Vi känner till att en svensk medborgare, en man i 30-årsåldern, har frihetsberövats i Ukraina, säger Gabriel Wernstedt, presskommunkatör på Utrikesdepartementet.

Brottsplats Sverige sänder ikväll klockan 21.00 ett inslag om gripandet på Andreas Carlsson.

Källor:
Misstänkt för mordförsök på Showan gripen
Efterlyst svensk nazist gripen i Ukraina


  • Publicerad:
    2015-11-26 19:40