MALMÖ. Nationalisten Andreas Carlsson, som sitter åtalad för mordförsök på vänsterextremisten Showan Shattak, lägger nu fram detaljer som visar att han och hans vänner agerade i självförsvar när de drabbade samman med Shattak och hans kamrater i Möllan för två år sedan.

andreas carlsson

Andreas Carlsson med sin advokat Theodor Nordenadler.

Andreas Carlsson har hittills vägrat att svara på frågor i polisförhören om vad som egentligen hände natten den 9 mars 2014. Det var då Carlsson och tre av hans vänner drabbade samman med ett flertal vänsterextremister, däribland Showan Shattak.

Nu väljer Carlsson att bryta tystnaden och lägger via sin advokat Theodor Nordenadler fram motbevis mot Shattak. Bland annat nämner han ett blodigt tandskydd som polisen hittade i Shattaks jackficka efter händelsen. Enligt Carlsson och hans advokat visar tandskyddet att Shattak var förberedd på att använda våld den aktuella natten. En annan sak som också framkommer är att vänsterextremisterna ska ha varit maskerade vid tillfället, vilket styrker bilden ytterligare att de var förberedda på slagsmål.

Shattak säger själv att han köpt tandskyddet för att använda när han sover eftersom han skadat en tand vid något tillfälle. Varför han bar tandskyddet just den kvällen motiverar han med att han skulle sova borta den natten och att han inte använt tandskyddet vid händelsen.

Carlsson har via sin advokat kallat ett antal poliser som befann sig på plats under den aktuella kvällen som vittnen, eftersom deras uppgifter tyder på att det hela var ett bråk mellan två grupper och inte en “nazistattack” som massmedia beskrivit händelsen som. Poliserna anlände till platsen vid ett sent skede så frågan är ifall de kan vittna om vem som angrep vem från första början.

Även andra personer som kan styrka Carlssons påstående om att de befann sig i ett numerärt underläge samt att de handlat i nödvärn ska kallas in som vittnen.

Ett vittne som bor just vid platsen där det skedde har beskrivit att tio till femton personer, flera av dem maskerade, kastade cyklar och glasflaskor omkring sig mot Carlsson och hans vänner.

Dessa vittnesuppgifter går dock isär då andra vittnen hävdar att de inte alls var maskerade. Shattak själv säger sig inte minnas om han var maskerad eller inte.

— Vi vill uppmärksamma rätten om den här bevisningen, säger Carlssons advokat Nordenadler.

Under nästa vecka inleds rättegången mot Carlsson och en 29-årig man. De åtalas för flera fall av misshandel, grov misshandel och mordförsök.

Källa:
Efter åtalet: Nazisten presenterar motbevis


  • Publicerad:
    2016-07-02 08:00