CORONAKRISEN. Nya protester mot coronarestriktionerna har blossat upp i Tysklands huvudstad Berlin. Polisen använder vattenkanoner och griper demonstranter. 

Nya protester mot coronarestriktionerna har blossat upp i Berlin efter att regeringen gett lagförslag på nya ”lockdownlagar”. Lagarna skulle bland annat utgöra regler för användande av skyddsmasker och social distansering. Enligt den tyska regeringen skulle de nya lagarna vara mycket viktiga för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Tusentals tyskar har samlats vid Brandenburger Tor nära parlamentsbyggnaden Bundestag, för att demonstrera mot de nya lagförslagen. De menar istället att lagförslagen har skyndats fram och att de skulle ge regeringen för mycket makt över vanligt folks liv.

Polisen har satt upp barrikader omkring parlamentsbyggnaden för att förhindra folk från att komma för nära den. Myndigheterna har tidigare nekat demonstrationstillstånd till folk som velat demonstrera utanför parlamentet och polisen har varnat parlamentets ledamöter för potentiella ”attacker”.

Under en liknande demonstration i augusti försökte folk bryta sig in i Bundestag.

Bland demonstranterna syntes plakat med budskap som ”Vakna!”, ”Yttrandefrihet!” och ”För upplysning, fred och frihet!”. En del av demonstranterna har också uppmanat förbundskanslern Angela Merkel att avgå.

Polisen har klagat på att några av demonstranterna inte burit ansiktsmask. Flera personer har gripits och polisen har använt vattenkanoner och tårgas för att försöka skingra massorna.

Tyskland har haft en så kallad ”lockdown” sedan andra november. Man får bara träffas 10 personer i taget och de flesta restauranger, gym och andra platser är nedstängda.


  • Publicerad:
    2020-11-19 16:50