ESTLAND. En estländsk nationalistisk politiker har som en del av sin kampanj lovat att legalisera förintelserevisionism och istället förbjuda förnekelse av Sovjetunionens ockupation av landet.

Georg Kirsberg.

Georg Kirsberg, som strävar efter ett mandat i Estlands lokalval för det nationalkonservativa partiet Estlands konservativa folkparti (EKRE), sade till estnisk radio: ”Vi skall dekriminalisera förnekelse av förintelsen samt påbörja en riktig undervisning om Tredje riket.”

Jewish Telegraphic Agency bekymrar sig över att partiet, som nådde parlamentet i förra valet, har föreslagit en lag om att förvisa Estlandsfientliga rysktalande grupper, vilket skulle innebära förvisning av merparten av landets judar. Partiet vill också förhindra att det byggs fler moskéer och ortodoxa kyrkor.

Partiets ledare Martin Helme kommenterar att legalisering av förintelseförnekelse inte är i partiets officiella linje utan är något som Kirsberg själv driver, men att han inte ser något fel i det hela.

EKRE klassas av så kallade ”oberoende bedömare” som högerextremt och ultranationalistiskt. Partiets ungdomsorganisation Blått Uppvaknande håller fackeltåg och partiet anser den viktigaste frågan vara bevarandet av det estniska folket.

Källa:
Virolaispoliitikko haluaa laillistaa revisionismin


  • Publicerad:
    2017-06-09 08:00