ISRAEL. Under torsdagen protesterade tusentals etiopiska judar i Jerusalem mot vad de upplever som rasism och brutalitet från israelisk polis. Myndigheterna använde vattenkanoner och chockgranater för att stoppa protesterna.

Judar_israel_etiopien

I torsdags demonstrerade tusentals av Israels etiopiska judar utanför polishögkvarteret i Jerusalem på grund av rasism och våld från den israeliska polisen. Bakgrunden för demonstrationen var en video som visar två polismän som misshandlar en etiopisk soldat i uniform.

Det var då demonstranterna skulle marchera mot presidenten Benjamin Netanyahus bostad som polisen grep in. Med vattenkanoner med illaluktande vatten samt chockgranater försökte de skingra demonstranterna som svarade med att kasta flaskor och stenar.

Judar_etiopien_israel2

— Vi demonstrerar mot polisbrutalitet. Polisen använder överdrivet våld mot civila etiopier boende i Israel och det är ofta de blir misshandlade av polisen, menar en demonstrant.

Minst tretton demonstranter ska ha blivit skadade under demonstrationen. Två polismän och fem demonstranter fick föras till sjukhus.

Israels etiopiska judar

Av Israels befolkning på över åtta miljoner består den etiopiska delen av runt 120 000 invånare. Dessa ska ha börjat strömma in i Israel 1973 då chefsrabbinen slog fast att de hade judiska rötter.

Den så kallade integreringen in i det israeliska samhället har dock mött stort motstånd från både israeliskt och etiopiskt håll.

Visselblåsarna på Wikileaks publicerade 2010 ett hemligstämplat dokument från Israels huvudstad Tel Aviv där det framkom att 65 procent av landets etiopiska befolkning lever på socialbidrag.

Under 2011 avslöjade ett TV-program att många husägare hade ingått avtal om att inte sälja eller hyra ut bostäder till personer av etiopisk bakgrund.

Under 2013 erkände israeliska myndigheter att man systematiskt steriliserat etiopiska kvinnor utan deras samtycke eller vetskap.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net

Källa:
Etiopiske jøder protesterer mot israelsk politivold


  • Publicerad:
    2015-05-05 20:30